[title]
Barcelona rep una sacsejada de frescor exòtica amb l’arribada d’Azah (Enric Granados, 61. 934 10 50 44) la primera gelateria libanesa de l’Estat, impulsada pel gelader i cuiner Hugo Cantona, nebot de la icona del futbol francès (i mundial, esclar) Éric Cantona. Azah significa tarongina en libanès –la flor del taronger– i un sabor tradicional dels gelats libanesos. Cantona, nascut a Marsella, no té orígens libanesos. Però es va enamorar de la gelateria libanesa Bachir de París, i va voler seguir aquest camí exportant-los a Barcelona. És una geladeria artesana: els prepara cada dia a l'obrador al fons de la botiga.
El factor distintiu d’Azah rau en l’ús del màstic, una resina aromàtica que confereix al gelat la seva característica textura gomosa, així com en la poca incorporació d’aire durant l’elaboració: Cantona treballa amb morter de fusta per desinflar-lo. Segons m'expliquen a la gelateria, el màstic funciona com a aglutinat natural per aconseguir la textura del gelat. Els sabors? De tarongina, farigola, d’aigua de rosa amb espígol, de gessamí amb alfàbrega o de marialluïsa amb citronella, totes les boles cobertes de festucs –un altre tret diferencial del gelat libanès– i el toc opcional de nata muntada que els fa d'allò més llaminers. Aquests són els preus: 3,9 € la bola, amb un suplement d’1,9 € pels festucs i nata. En realitat són preus molt similars a altres geladeries gurmet de la ciutat.

Les coses s'han de tastar, o sigui que m'hi acosto i demano el de tarongina (o azah): ben arrebossat amb festucs picats, encara que passo del topping de nata (inclòs en l'extra) perquè vull tastar el gelat, no pas la nata. I és realment bo, el de tarongina. Refrescant, silvestre, evita el cop de glaç a la boca i és cremós però sense passar-se. Em donen a tastar una culleradeta de gelat de baclava –el postre turc de festucs i pasta filo– i també em sembla deliciós.
Hugo Cantona va aterrar a Barcelona el 2024 per motius personals i professionals. La seva experiència inclou una pizzeria a Lisboa i una formació continuada amb el mestre gelater Albert Roca. Amb Azah importa un concepte gastronòmic nou i reeixit—"molt autèntic", asseguren els libanesos que l'han tastat— a una ciutat, Barcelona, que té quasi de tot. I això no és poca cosa.
NO T'HO PERDIS: Les millors gelateries de Barcelona