Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El pregó de La Mercè 2019: les frases més destacades Manuela Carmena

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid, ha marcat l'inici de les festes de La Mercè amb el tradicional pregó. L'alcaldessa Ada Colau n'ha fet la presentació, amb una advertència: "No parlarem d'activitat política institucional, perquè ja se'n parla prou", ha anunciat. Tot i això, sí que ha volgut dedicar unes paraules a Quim Forn –un retrat ocupava la seva cadira de regidor–, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, que ja sumen dos anys en presó preventiva. "No podem perdre els límits de la humanitat, i per això lamentem l'absència dels presos", ha declarat l'alcaldessa.

Colau també ha lamentat "que el mediterrani sigui una fossa", ha agraït la feina a part de l'equip de l'Open Arms, presents al Saló de Cent i ha criticat durament la no-actuació de la Unió Europea: "a Barcelona sentim vergonya per no fer una cosa tan òbvia com salvar vides". Continuant amb el reconeixement, l'alcaldessa ha reconegut la tasca de la "gent molt jove que lidera "la resposta a l'emergència climàtica, dient que hem de canviar, que no hi ha temps" i que també alerten "contra la por i els autoritarismes". "Estem obligats a escoltar-los i a fer tot el que estigui a les nostres mans", ha recalcat, convidant després la ciutat a sumar-se a la manifestació pel clima convocada el divendres 27.

Per finalitzar la presentació, Colau ha recordat que Barcelona és una ciutat feminista, antiracista i ecologista i ha donat pas a Manuela Carmena, "una dona excepcional, intel·ligent i generosa".

En el seu pregó, Manuela Carmena –que ha començat parlant català– ha parlat dels orígens de la Mercè (dels valors de la compassió i l'ajuda), de l'oportunitat que suposa una festa –el trencament de la rutina– per posar en pràctica valors d'empatia i humanitat, de la Barcelona que va conèixer quan hi va viure als 60's –la de la lluita obrera i les barraques– i de la necessitat de dialogar per arribar a territoris comuns, de respecte dels drets humans. 

El pregó de Manuela Carmena

"Soc madrilenya pels quatre costats, però estic enamorada irremissiblement de Catalunya i de Barcelona. I convençuda, això sí, que cal unir com sigui i per sempre aquestes dues grans ciutats del sud d'Europa".

"Les ciutats van aparèixer al món com a nuclis solidaris per defensar-se dels poders feudals. Avui, més de cinc segles després, les ciutats continuen sent unitats determinants en la vida contemporània del món actual".

"Vaig viure aquí als anys 60. Barcelona era molt diferent i molt bella. Era progre, emprenedora, il·lustrada i oberta. Eren els anys foscos de la dictadura, i el meu marit i jo érem estudiants represaliats. Vam conèixer les Rambles, el Park Güell, Montjüic, la Sagrada Família, però sobretot vam conèixer i participar en aquella lluita constant de les ciutats per ser més justes, més solidàries i millors per a tothom".

"Durant aquestes festes la ciutat ha de retrobar-se amb la veritat, i la veritat és polièdrica".

"L'any 2016 a Madrid es va desplegar una bandera blanca a la Gran Via, amb el verb 'parlem'. A Barcelona també, amb el verb 'hablemos'. Quants crits com aquests que necessitem. Parlar i escoltar són verbs que descriuen l'essència de la democràcia".

"Que la festa ens permeti veure'ns a cadascú de nosaltres amb els ulls dels altres".

"Barcelona sempre ha viscut oberta al mar. Ara s'ha d'obrir a un mar diferent, d'onades desordenades".

NO T'HO PERDIS: La guia completa de les Festes de La Mercè

Últimes notícies

    Publicitat