Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Concert d''Eufòria'
Foto: Jordi Play / CCMA / ACN16.07.2022, Barcelona Concert d'Eufòria al Palau Sant Jordi. foto: Jordi Play/CCMA

Els creadors d''Operación Triunfo' demanden 'Eufòria' per plagi

Josep Maria Mainat i Toni Cruz asseguren que el programa "és simplement una 'Operación Triunfo' en català" i la productora es defensa

Escrit per
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

'Eufòria' ha estat probablement l'èxit televisiu més gran dels últims temps a TV3, que a través d'aquest programa ha aconseguit connectar de forma massiva amb una audiència jove (i no ho oblidem, en català). Ara, en plena emissió de la segona temporada el programa es troba amb una denuncia per plagi, ni més ni menys que dels creadors d''Operación Triunfo', els ex membres de La Trinca Josep Maria Mainat i Toni Cruz.  

Mainat i Cruz han presentat una demanda contra el programa per un presumpte plagi del format que ells van crear i estrenar a TVE el 2001. La demanda és contra Veranda TV, la productora del 'talent show', i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Segons els productors, hi ha "enormes similituds entre els elements essencials d''Eufòria' i els que van fer famós el format d''Operación Triunfo'. Després de visionar el 'talent show', Cruz i Mainat es van posar en contacte amb la CCMA per demanar una "explicació satisfactòria" al que consideren una "flagrant còpia" de la seva creació. La direcció de la cadena es van reunir amb la productora, però no van acostar posicions.

Un format exportat a més de 70 cadenes del món

En el mateix comunicat, Cruz i Mainat afirmen que, abans de presentar la demanda, s'han assegurat que la seva impressió fos "corroborada per amplis sectors de la premsa especialitzada, per importants personatges de la indústria de la televisió i per l'anàlisi d'experts en la matèria". "Tots han conclòs que 'Eufòria' és simplement una 'Operación Triunfo' en català. Reprodueix, amb minúscules variacions, tots els elements essencials, la mecànica, les fases i els aspectes originals d''Operación Triunfo', assegura Toni Cruz en la nota.

Per la seva banda, Josep M. Mainat diu que 'OT' ha estat exportat a més de 70 cadenes de TV de tot el món, i totes han reconegut la seva autoria. "És desconcertant que el plagi hagi succeït precisament a Catalunya i a TV3", critica.

Resposta de la productora d''Eufòria'

[ACTUALITZACIÓ] Veranda Media, la productora d''Eufòria' he respost a l'anunci de la demanda amb un comunicat, dient que no tenen constància d'aquesta demanda i mostrant estranyesa pel moment en què es fa, tenint en compte que hi va haver una primera temporada. Per altra banda, asseguren que l'acusació de Cruz i Mainat confon gènere i format: "Eufòria s’integra en la tradició dels 'talent shows' musicals on un grup de persones desconegudes surten a cantar davant de l’audiència televisiva, són valorades per un jurat, assagen abans de les actuacions, canten temes coneguts per l’audiència, segueixen o surten del programa segons les valoracions rebudes, i tot això ho fan per fer realitat els seus anhels artístics. Totes aquestes característiques són compartides per la majoria de 'talent shows' musicals perquè són justament les que defineixen el gènere".

Podeu llegir aquí el comunicat sencer.

NO T'HO PERDIS: Els millors concerts de 2023 a Barcelona

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat