Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Els (grans) 25 anys de Pallassos Sense Fronteres

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

D'aquesta terra, Catalunya, n'han sortit coses i coses dolentes, com de qualsevol lloc. Però si una cosa bona-bona ha nascut aquí en els últims 25 anys no tinc dubte a afirmar, rotundament, que és Pallassos Sense Fronteres. Fa 25 anys, un home valent i tossut, Jaume Mateu (Tortell Poltrona), va decidir portar el seu art de fer riure allà on fa més falta: a indrets en guerra, a fronteres plenes de refugiats, a barris marginals, de Síria als Balcans, del Brasil a Iraq. Poca broma amb les dades: en 25 anys han fet prop de 450 expedicions a més de 100 països i ha realitzat més de 7.000 actuacions, on hi han participat més de 900 artistes que han fet riure més de 2 milions de persones afectades per conflictes bèl·lics o catàstrofes naturals. En aquests moments hi ha Pallassos Sense Fronteres a quinze països del món organitzats a través de la Federació Internacional Clowns Without Borders.

Fa uns anys, li vaig preguntar a en Jaume si gaudia més de la seva feina quan actuava a Catalunya o quan sortia amb Pallassos Sense Fronteres. La seva resposta va ser aquesta: "Em sento molt més útil quan me'n vaig amb Pallassos Sense Fronteres. No m'he de plantejar la utilitat de la meva professió. Quan sóc aquí, sí". Clar i català.

La història explica com l'ONG va començar a caminar, més o menys, el 26 de febrer de l’any 1993 al camp de refugiats de Savudrija, a la localitat de Veli Joze, a la península d’Ístria (actual Croàcia). Tortell Poltrona hi va arribar a petició d'uns alumnes de diferents escoles que, dins d'un Programa d'Educació per la Pau, s'havien reunit a l'Escola Projecte de Barcelona per realitzar una videoconferència amb el camp de refugiats. En Tortell sempre explica que els nens i nenes d'allà els havien dit que hi havia una cosa que de veritat no tenien en aquell camp: l'alegria.

Des d'aleshores, un munt de pallassos catalans de tota mena (i de tot el món) s'allisten un cop a l'any per anar a repartir alegria on més fa falta.

Aquest cap de setmana, al Circ Cric de Sant Esteve de Palautordera Pallassos Sense Fronteres farà una festassa solidària per celebrar aniversari. Aquest dissabte, a la carpa del Circ Cric, s'oferiran espectacles durant tot el dia, d'11 a 18 h. L'entrada valdrà 12 €, que aniran directament a l'ONG. Els espectadors podran veure els xous que els  Aquests espectacles seran els mateixos que Pallassos Sense Fronteres ha portat durant tots aquests anys i s'organitzaran en diferents escenaris, batejats amb els noms dels països on l'entitat ha viatjat. La festa culminarà a les 18 h amb un concert de Gertrudis.

Últimes notícies

    Publicitat