Notícies

És femení i feminista el cinema de terror? (Especial Sitges '18)

Escrit per
Pere Vall
1622408a
Moviestore/REX/ShutterstockNo Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage. Mandatory Credit: Photo by Moviestore/REX/Shutterstock (1622408a) Psycho (On Set) Film and Television
Publicitat

De ‘Metrópolis’ a Hitchcock

Des del principi, el cinema de terror i fantàstic ha tingut grans i poderosos personatges femenins: la Maria de 'Metrópolis', la Mary de la versió muda d’'El fantasma de la Ópera', l’Ann de 'King Kong' o la núvia de Frankenstein, per citar algunes de les pioneres. Amb Hitchcock, la cosa es va disparar i, ara sense entrar en detalls sobre el que succeïa darrera de les càmeres, el geni anglès va oferir inoblidables papers a Grace Kelly, Janet Leigh, Tippi Hedren, Joan Fontaine, Shirley MacLaine, Marlene Dietrich, Jane Wyman o Kim Novak. Tot molt vertiginós! Quines aventures físiques i mentals, quins drames més elaborats! Amb el giallo italià, la feminització es va corregir i augmentar: quasi sempre víctimes, sí, però alguns cops també botxines. En aquesta nova edició, el Festival de Sitges homenatja cinc actrius que formen part de la història d’aquest tipus de cinema que tant ens mola perquè ens espanta i ens fascina alhora. Són Tilda Swinton, Pam Grier, Josie Ho, Traci Lords i Helga Liné. Bravo, Sitges! Les cinc, fantàstiques!

La molt inquietant senyora Swinton

A la senyora Swinton la vam descobrir, l’any 1986, al 'Caravaggio' de Derek Jarman, l’inici, pròleg i tarja de presentació d’una carrera on els personatges estranys, ambigus o, com a mínim, especials han estat majoria absoluta: la Reina de les Neus de la saga 'Las Crónicas de Narnia' ha estat, d’home i de dona, a 'Orlando', i a 'En lo más profundo', 'Vanilla Sky', 'Constantine', 'El curioso caso de Benjamin Button', 'Sólo los amantes sobreviven' o 'Doctor Strange'. Ara presenta al festival la 'Suspiria' del seu amic Luca Guadagnino. Un premi per a ella? Tilda Swinton se’n mereix dos i tres.

Tilda Swinton a 'Suspira'
Tilda Swinton a 'Suspira'

Del cinema ‘negre’ a Hong Kong

Musa del blaxploitation negre, Pam Grier va ser una espectacular noia John Carpenter ('Fantasmas de Marte', '2013: Rescate en L.A.') i una no menys vistosa noia Tim Burton ('Mars Attacks!'), i va aparèixer en un film de culte: 'El viaje alucinante de Bill y Ted'. En el cas de l’actriu i cantant Josie Ho, s’ha valorat la seva decisiva contribució a la indústria cinematogràfica de Hong Kong, en films com ara 'Exiled', 'Motorway' o 'Dream Home'.

Pam Grier

Terroríficament sexuals

Les sèries 'The Tommyknockers' i 'El elegido' són dues de les incursions en el fantàstic de l’antiga estrella del porno Traci Lords, però recordem que també ha passat per 'Blade', 'Virtuosity' i 'Premonición'. I Lords és una de les inspiracions i conductores del realitzador John Waters per explicar-nos la seva visió del nostre món: una lectura de la societat entre destroyer, trash, decadent i irònica (a 'Cry-Baby' o 'Los asesinatos de mamá'). Finalment, m’encanta que el certamen que dirigeix Ángel Sala faci els honors a la berlinesa Helga Liné, l’actriu de 'Pánico en el Transiberiano', 'El asesino de muñecas', 'El espanto surge de la tumba', 'Las garras de Lorelei', 'La orgía nocturna de los vampiros' i unes quantes pel·lis més dels anys 60 i 70 que em segueixen fent morir de por i ficar-me sota el llit, arraulit, fins que el monstre que ha vingut a veure’m, uf!, se’n vagi.

Helga Liné

ET POT INTERESSAR: 10 pel·lícules que has de veure al Festival de Sitges 2018   

Últimes notícies

    Publicitat