Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Idees per passar un Sant Valentí alternatiu a Barcelona

Escrit per
Anna Pacheco
Publicitat

Les nostres relacions han canviat: repensem el mite de la mitja taronja


“La imatge que jo tinc d’una vida afectiva menys perillosa és molt vodevil i molta purpurina”. Són paraules de l’escriptora Brigitte Vasallo. Aquest any coorganitza la segona edició del Me cago en el amor party, una festa que vol “desmitificar l’amor, desdramatitzar-lo”. I contraprogramen el dia més embafador de l’any, Sant Valentí. Vasallo, autora de 'Pensamiento monógamo, terror poliamoroso' (La Oveja Roja, 2018), proposa repensar les nostres relacions sexoafectives i tot el que comporten: gelosia, dependència, abandonament, infidelitats, mentides... Et sonen, seguríssim.

“L’amor romàntic ens ha conduït a una falta d’autonomia emocional. Hem de recuperar l’agència de l’amor. Els nostres sentiments, els nostres amors, són nostres”, assegura Vasallo. Pot semblar una premissa senzilla, però no és gens fàcil de complir. Estem programades per estimar i relacionar-nos normativament: el mite de l’exclusivitat (estimar una sola persona) i la jerarquització dels afectes (la idea que només una persona, la mitja taronja, és la que et completa) són això: mites. Arrelats, per cert, a una instal·lada tradició cristiana. Vasallo defensa al seu llibre que el sistema actual dels afectes és “opressor” en tant que genera violències.

Juana Dolores, actriu i poeta, autora de l’espectacle 'Massa diva per a un moviment assembleari', creu també que el feminisme ha d’aspirar a “alliberar-nos de la sensació de permanent alerta cada cop que iniciem una relació”. El masclisme, en més o menys intensitat, sempre és present. Per si quedava algun dubte: les dones són les més perjudicades del nostre sistema amorós. Els feminicidis (“la vaig assassinar perquè era meva”) són la més cruenta expressió d’una forma mal entesa d’amor, que no és altra cosa que possessió.

Noves masculinitats

“L’única masculinitat alternativa és la que no tracta la resta d’homes com a possibles amenaces ni les dones com a cossos colonitzables”, explica l’escriptor Antonio J. Rodríguez, que a l’abril publicarà 'La nueva masculinidad de siempre' (Anagrama, 2020). Ell descriu el nostre règim sexoafectiu com a “obsolet i reaccionari, un disbarat”. La idea de “el teu cos em pertany” ens porta a relacions basades en la colonització dels altres. Per ell, la destrucció del pensament heterosexual és una conseqüència natural de la conversa feminista. “No podem fer una altra cosa, no podem arribar fins aquí i fer veure que això no passa”. “L’amor plural no és un sistema infal·lible, lliure de problemes, però el pensament heterosexual tampoc ho és, i a més l’hem construït en contra de les nostres llibertats”, rebla Rodríguez.

Amors radicals

Trios, poliamor, anarquia relacional… Com deconstruïm l’amor romàntic? Passa necessàriament per mantenir sexe amb altres persones? Per la Juana Dolores, “presentar el poliamor com l’alternativa definitiva” és reduccionista. Per ella, la reivindicació ha d’anar cap a uns “amors col·lectius, no binominals”. Es tracta de poder estimar més i millor diverses persones. No parlem només d’amants. Brigitte Vasallo reivindica, per exemple, la radicalitat de posar l’amistat al centre, o de teixir llaços veïnals portant una sopa a la veïna del quart. Les cures afectives són essencials. Vasallo clama a la tranquil·litat a l’hora de discutir o establir els pactes amb les nostres parelles.“Tranquil·litat i autocures”, diu. “Som naturalment i escandalosament poliamorosos”, conclou la Juana Dolores. Potser només es tracta d’entendre això.

PER CELEBRAR ELS NOUS AMORS

Quatre idees per fugir del 14 de febrer més convencional i reivindicar la diversitat afectiva.

1. Me cago en el amor party II

A la Sala Apolo tens el sarau definitiu organitzat pel col·lectiu CCCHUSMA, en què col·labora activament la Brigitte Vasallo. Des de Shakira fins a Rocío Jurado o Calle 13. Aquí l’amor es deforma amb l’ajuda de hits. Hi participen la poeta Txus Garcia, l’actriu Itziar Castro i l’activista LGTBI+ Ruben Serrano. Festassa per disfrutar en grup. Refugia’t aquí dels sopars romàntics. Reserveu les entrades a sala-apolo.com.

SALA APOLO. M: Paral·lel. 19 h. 5 €.

2. Tarot Chiquita Room

L'espai Chiquita Room celebra amb lectures de tarot en parella que existeixen altres formes d'estimar-se. Es recomana reservar abans a hola@chiquitaroom.com.

CHIQUITA ROOM. Villarroel, 25. M: Urgell. Tot el dia. 22 €.

3. Monòlegs antiromàntics

Les còmiques Ana Polo i Oye Sherman se citen a Abaixadors10 a dir la seva sobre l’amor i el desamor. Passar una bona estona, rient, el dia de Sant Valentí és possiblement el pla més infal·lible. Després, Evripidis and his Tragedies conqueriran la sala amb una celebració participativa de música i versions sobre l’amor al voltant del seu piano. Amor però de rialles, ja m’enteneu.

ABAIXADORS10. Abaixadors, 10. M: Jaume I. De les 20 fins a les 2 h. 3,50 €.

4. Orgasmes x 1.000

“Ni roses ni bombons, regala’t plaer”. Espai reservat només per a dones que es proposa abordar el gran tabú de la sexualitat femenina: l’orgasme femení. La Marta Diport, educadora i terapeuta sexual, imparteix a l’Espai Elsa un taller per redescobrir la nostra sexualitat. Si t’hi apuntes tornaràs a riure i gaudir de la sexualitat en un ambient segur i de comoditat.

ESPAI ELSA. Marina, 132 baixos. M: Marina. De 10.30 a 14 h. De 36 a 45 €.

Últimes notícies

    Publicitat