Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Model viurà un procés de reordenació en tot el seu recinte
Foto: Ajuntament de Barcelona

Ja hi ha projecte guanyador per a la transformació de La Model

'Model, Batega!' proposa conservar La Model com a conjunt i incorporar tots els usos sense aixecar nous edificis ni alterar el patrimoni

Per Julen Chavarrías
Publicitat

L'espai de la Model rebrà una operació de cirurgia estètica amb el nou projecte guanyador per a la transformació de l'antiga presó. La iniciativa 'Model, Batega!' ha estat la guanyadora del concurs presentant un disseny que pretén transformar l'antic centre penitenciari en un gran nucli d'equipaments. La Model, ubicada a l'Esquerra de l'Eixample, es refermarà com un espai verd i reservat per als veïns del barri amb diferents espais.

La proposta guanyadora oferirà noves prestacions a l'Esquerra de l'Eixample i al conjunt de la ciutat. El projecte preveu el condicionament, en la mateixa estructura de l'antic centre penitenciari, d'un poliesportiu, un equipament residencial, una escola bressol, un espai per a joves i espais d'economia social i solidària. A més, es destinaran 14.150 m² del recinte a habitatges públics que donaran cabuda a uns 140 pisos, ubicats tots ells als edificis dels braços del panòptic.

La Model viurà un procés de reordenació en tot el seu recinte
Foto: Ajuntament de Barcelona

Aquest projecte de reestructuració s'emmarca dins del Pla Director del 2019 consensuat entre autoritats municipals i veïnat mitjançant un procés participatiu. La pretensió d'aquesta iniciativa era preservar l'aspecte de la Model en el seu conjunt i integrar-la en un nou espai que disposarà de diversos usos. La metamorfosi de la Model en el nou cor de l'Esquerra de l'Eixample es durà a terme renovant de dalt a baix els més de 27.000 m² que recull el recinte.

En aquest context, la proposta batejada com a 'Model, Batega!' ha aconseguit la valoració més alta per part del jurat, format per membres de l'Ajuntament, professionals i representants externs. Amb aquesta proposta, es garantirà la conservació del patrimoni de la Model i la preservació de l'essència del sistema panòptic. Al mateix temps, es crearà un nou pulmó verd i es transformarà el recinte tancat de l'antic centre penitenciari en un espai obert i ple d'usos i equipaments.

La Model viurà un procés de reordenació en tot el seu recinte
Foto: Ajuntament de Barcelona

Un cop escollit el projecte guanyador, es determinarà un equip redactor encarregat d'elaborar el projecte d'ordenació del conjunt. A partir d'aquest esbós, l'Ajuntament de Barcelona haurà d'estudiar com es presentaran els nous concursos específics per a cada un dels equipaments i espais del nou recinte de l'antiga presó. Amb tot, la reestructuració suposarà un nou model de futur i sostenibilitat.

NO T'HO PERDIS: Foto-galeria històrica de La Model.

Últimes notícies

    Publicitat