Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La curiosa història de la primera foto de Barcelona

Va ser presa al Pla de Palau el 1839 i tot i que el Daguerrotip original es va perdre, es conserva la càmera amb què es va fer

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Lloc? Pla de Palau. Dia? El 10 de novembre del 1839. Aquestes són les coordenades espai-temps de la primera fotografia de Barcelona, que també va ser la primera fotografia de la Península, i que retratava l'edifici de Llotja.

Es va realitzar amb el Daguerreotip, una màquina inventada per Daguerre i Niépce el 1837 que permetia obtenir una imatge en positiu a partir d'una placa de coure coberta de iodur d'argent (són imatges úniques, ja que no hi ha negatiu òptim per replicar la imatge). La foto es va fer en un acte obert a la ciutadania organitzat per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, que havia adquirit un Daguerreotip per 1.946 reals, i el gravador Ramon Alabern va ser l'encarregat de fer-la.

Tal com indicaven els fulletons que es van repartir per anunciar l'esdeveniment, "la primera vista que s'obtindrà abraçarà l'edifici de la Llotja i la formosa illa de Casa Xifré". La imatge resultant es va sortejar entre les 103 butlletes venudes per finançar l'experiment, es va entregar emmarcada a la persona afortunada i se li va perdre la pista.

La imatge original no es conserva, però sí l'aparell amb què va ser capturada, que durant molts anys va estar a l'Observatori Fabra i avui és un dels tresors de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, a la Rambla. Per fer-nos una idea de com era la fotografia, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) va fer-ne una recreació, que és la que encapçala aquest article.

Una placa promoguda per l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya i instal·lada al número 2 del carrer del General Castaños recorda el lloc des d'on es va fer la primera fotografia de Barcelona. 

Placa de la primera foto de Barcelona
Placa de la primera foto de BarcelonaFoto: Ana Páez

NO T'HO PERDIS: les millors exposicions de fotografia

Les millors idees d'oci i cultura a la nova Time Out Pocket interactiva 

Últimes notícies

    Publicitat