Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La desescalada, tram a tram: què es podrà fer i quan?

El primer tram es va iniciar el passat 23 de novembre i es preveu que les mesures es revisin cada 15 dies

Escrit per
Helena Morena
Publicitat

Les famoses fases del primer confinament van tornar el 23 de novembre per aixecar progressivament les restriccions aplicades per frenar l'augment de contagis de les últimes setmanes. Aquest cop no hi ha fases, però hi ha trams, quatre en total. El Govern decideix cada quinze dies les zones que passen de tram i retornen progressivament a la "nova normalitat". Aquesta decisió es basarà en dos factors claus: la taxa de contagis inferior a 0,9 (Rt) i els ingressos hospitalaris. 

Tot i la implementació d'aquest pla per fases, el toc de queda es continuarà aplicant de les 22 h a les 6 h del matí fins a nou avís. La docència universitària seguirà sent en línia i es continuarà impulsant el teletreball de manera generalitzada, llevat de casos excepcionals. Les reunions queden limitades a sis persones durant els primers dos trams, però després s'augmentaria a un total de deu. 

Tram 1 

Estava previst que Catalunya passés al tram 2 dos el 7 de desembre, però la velocitat dels contagis ha fet que la Generalitat ens deixi en el primer tram fins l'any que ve. Així i tot s'han permès una sèrie de mesures en el tram 1 que estaven contemplades pel 2.

Mobilitat: no es permet ni entrar ni sortir de Catalunya sense motiu justificat i el confinament municipal passa a ser comarcal tota la setmana i fins al dilluns 11 de gener. Excepcions que et permeten sortir durant el cap de setmana sense risc de sanció.

- Restaurants i bars: només podran obrir de cara al públic de 7.30 a 9.30 h i de 13 a 15.30 h de la tarda. Aquells establiments que facin menjar per emportar ho podran fer de 19 a 22 h per poder fer les entregues. Fins les 23 h si el servei és a domicili. L'aforament a l'interior és del 30% i a les terrasses, del 100%.

- Espais culturals: aforament del 50% de la seva capacitat i s'aixeca el topall màxim de 500 persones per aquells espais que demostrin un sistema de ventilació adequat. Ara el topall serà de 1.000 espectadors.

- Petit comerç: s'accepta un 30% de capacitat.

- Centres comercials: s'obren amb un aforament màxim del 30% de la seva capacitat, però els restaurants i gimnasos que es troben en l'interior d'aquests centres hauran de tancar fins el dilluns 11 de gener.

- Activitats esportives: es permeten les activitats a l'aire lliure amb un 50% de capacitat. 

- Gimnasos: oberts, però amb un aforament reduït –30%–, cita prèvia, control d'accés i ús obligatori de mascaretes en totes les activitats esportives.

Bar Alegria
Foto: Maria DiasBar Alegria

Tram 2

- Mobilitat: s'amplia la mobilitat dintre de la mateixa comarca de divendres de 6 del matí a dilluns a les 6 del matí, facilitant així els viatges entre ciutats o pobles veïns. 

- Restaurants i bars: l'aforament a l'interior dels locals s'augmenta a un 50% i la resta es manté igual: exterior, 100%. 

- Espais culturals: els espais culturals –cinemes, teatres i sales de concert– a excepció dels museus i les galeries d'art podran acollir el 70% de la gent. 

Petit comerç: s'augmenta a un 50% de l'aforament. 

Centres comercials: oberts, però només al 30% de la seva capacitat. 

- Activitats esportives: es manté igual que el tram anterior, 50%. 

- Gimnasos: ampliació al 50%, sempre amb cita prèvia. 

Gym - Unsplash
Foto: Unsplash/Danielle Cerullo

Tram 3

- Mobilitat: desapareix el confinament municipal o comarcal. Cap restricció. 

- Restauració: es manté igual que el tram anterior: interior, 50% i exterior, 100%. 

- Espais culturals: tots els espais culturals podran obrir amb el 70% d'aforament. 

- Petit comerç: segueix d'igual manera que l'anterior fase, 50%. 

- Centres comercials: oberts, però només amb un 30% de capacitat. 

- Activitats esportives: continuaran seguint les normes sanitàries necessàries amb un 70% d'aforament a l'aire lliure. 

- Gimnasos: capacitat a la meitat. 

Primark de Diagonal Mar
Foto: Diagonal Mar

Tram 4

- Mobilitat: Cap restricció. 

- Restaurants i bars: es mantenen les mesures adoptades en els trams anteriors: 50% a l'interior i 100% a l'exterior. S'augmenta a 6 persones el nombre de persones en una mateixa taula. 

- Activitats culturals: segueix aplicant-se el 70% de l'aforament, però ara amb un màxim de 1.000 persones.

Petit comerç: 50%. 

- Centres comercials: oberts al 50%. 

- Activitats esportives: 70% d'aforament a l'aire lliure. En un principi, retornarien les competicions esportives. 

Gimnasos: podran seguir operant amb la meitat de clients i cita prèvia. 

Cinema, Movie Theatre
Foto: Karen Zhao / Unsplash

NO T'HO PERDIS: Quan puc sortir del meu municipi sense risc de sanció? 

Últimes notícies

    Publicitat