Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La llarguíssima distància entre 'Blog' i 'Les distàncies'

Escrit per
Pere Vall
Publicitat

Un debut afortunat

A principis del 2011, Elena Trapé va estrenar la seva primera pel·lícula, 'Blog', produïda per l’ESCAC. El 7 de setembre, set anys després, presenta el seu segon llargmetratge, 'Les distàncies'. El motiu de la distància tan exagerada entre un i altre títol l’hauríem de buscar en la cara fosca i antipàtica de l’alegre indústria de l’entreteniment i la diversió. Projecte arriscat, història trista, rodatge a Berlín... la cosa no pintava per reunir de seguida la pasta i començar a rodar les melancòliques aventures alemanyes dels amics del Comas (Miki Esparbé). La bona notícia és que ja tenim la pel·li aquí. I, a sobre, 'Blog' manté els valors que se li van detectar i n’afegeix un de nou: el de precursora. Precursora de què? D’unes quantes coses.

La prehistòria de les xarxes

A les acaballes del 2010 i inicis del 2011, les xarxes socials estaven a les beceroles. Primitives, poc sofisticades, misterioses per a tots aquells que tenim un edat i unes articulacions oxidades, les noves maneres de comunicar-se sense veure’s i escoltar-se directament eren una alternativa, no la forma més corrent de posar-se en contacte: per lligar, conspirar, putejar el company de classe o desvariar. Les joves protagonistes de 'Blog' exploren, nervioses, una eina que se’ls pot trencar per no saber usar-la o fer-les felices i independents. "Me llamo Marta Anglada, tengo 15 años", explica a la càmera el personatge interpretat per Candela Antón, una actriu que allargaria l’adolescència a la sèrie de TV3 'Merlí'.

'Blog'
'Blog'

Quan les dones... no dirigien

Elena Trapé va aterrar al cinema quan als periodistes no podíem celebrar, en articles inevitablement quasi idèntics, que les directores no fossin una excepció en un món acaparat pels realitzadors masculins. El percentatge de cineastes dones era molt menor: Coixet, Bollaín, Querejeta, Coll... I, amb el temps, el tòpic de la 'mirada femenina' s’ha anat esvaint, per donar pas una altra expressió que Déu n’hi do com la gastem: empoderament. Em cago molt en l’abús de l’empoderament. Què tenen a veure Trapé, Carla Simón o Arantxa Echevarría, que aquesta setmana també té una estrena, 'Carmen y Lola'? Jo no ho sé.

Dubtes existencials i futures estrelles

Agrupades en una organització secreta anomenada Makamat, les noies de 'Blog' compartien dubtes, intercanviaven opinions, es reunien per veure porno i aprendre com es folla, i s’obrien de cor i ànima més que davant dels nois o dels seus propis pares. I esquivaven l’edat de l’avorriment treient el caparró, sense por, a la següent fase de la seva evolució natural. Els temes de les converses i dels xats: amor, sexe, amistat, estudis, els profes, els problemes amb la pròpia imatge... sortides de l’armari? En el repartiment, Anna Castillo (després de films com 'El olivo' o 'La llamada', no us la perdeu a 'Viaje al cuarto de una madre', a les ordres d’una nova cineasta, Celia Rico Clavellino), Clara de Ramon (últimament, a 'Èdip', al Romea, dirigida per Oriol Broggi) o Lidia Torrent, ara més coneguda pel programa de Cuatro (que tots i totes veiem, oi que sí?) 'First Dates'.

Últimes notícies

    Publicitat