Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La Primavera Republicana reivindica les dones de la Transició

La Model acull art i activitats centrades en la memòria històrica recent de les dones republicanes

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

La Primavera Republicana –el cicle cultural de memòria històrica que, des de l'Ajuntament de Barcelona, celebra les fites de progrés social de la Segona República–  posa el focus en les dones republicanes. Però a més de reivindicar el paper de la dona durant període 1931-1939, posarà també el focus en les que van continuar lluitant i defensant els valors republicans més enllà de la Guerra Civil, durant el franquisme, la Transició i fins avui.

Del 4 al 10 d'abril, La Model acull un programa d'actes, art i exposicions, que celebren com fou d'extraordinari que les dones conquerissin drets i llibertats reservats als homes fins aquell moment. Després de la guerra, moltes dones es van resistir a abandonar aquesta dinàmica i això es veu reflectit en el programa d'aquesta Primavera Republicana. Podeu reservar entrades a barcelona.cat/primaverarepublicana

Rostres rebels: Retrats urbans de dones republicanes, a càrrec de Pierre Marquès

Primavera Republicana
Foto: Ajuntament de BarcelonaPrimavera Republicana


Instal·lació gràfica d’art urbà al pati d’entrada de la Model, a càrrec de Pierre Marquès, un artista francès resident a Barcelona. Hi farà sis retrats de gran format de dones que van lluitar pels valors republicans, fins i tot després de la guerra: Natividad Yarza Planas, Frederica Montseny i Mañé, Neus Català i Pallejà, Sara Berenguer i Laosa, Maria Salvo i Iborra, i Montserrat Roig i Fransitorra, algunes de les quals van ser privades de llibertat per la seva defensa de la República. La instal·lació inclou un codi QR a través del qual es podrà accedir, amb el telèfon mòbil, a la biografia d’aquestes sis dones, que representen etapes cronològiques diferents i perfils diversos de dones rebels i compromeses.

A partir del dilluns, 4 d’abril
Pati d’entrada a La Model, c/ Entença


Dones, república i literatura
Aquesta creació escènica de Les Impuxibles i Alicia Reyero a partir de textos d'Almudena Grandes ens aproximarà a diversos testimonis i a la relació d’aquests amb la República i amb la lluita feminista i antifranquista.
Amb un acompanyament de música i dansa, es llegiran fragments de la sèrie Episodios de una Guerra Interminable d’Almudena Grandes, on narra moments significatius de la resistència antifranquista en un període comprès entre el 1939 i el 1964 i on els personatges principals interactuen amb figures reals i escenaris històrics. Aforament de 150 persones. 

Dimarts, 5 d’abril
Hora: 18.30 h
La Model. Quarta galeria (futur Espai Memorial)

La Barcelona incòmoda. Jornades de debat sobre memòria i espai públic

Primavera Republicana
Foto: Ajuntament de BarcelonaPrimavera Republicana


Aquestes jornades, que es faran durant els mesos d’abril i maig, busquen generar un espai de diàleg a l’entorn de reptes urbans significatius per a Barcelona. És una fita d’un procés de treball iniciat fa alguns anys i que posa l’èmfasi en els drets democràtics vinculats a la ciutat. El conjunt d’accions i debats duts a terme en relació amb la memòria i l’espai públic de la ciutat de Barcelona ens permeten ara obrir un espai de reflexió —en un lloc tan significatiu com la presó Model— per abordar conflictes de memòria vinculats al patrimoni colonial i dictatorial.
Comissariades per Núria Ricart. Aforament: 100 persones

Dimecres, 6 d’abril
Hora: 18.00 h
La Model
Espai: Auditori

Mural de l’alumnat de l’Escola d’Art La Industrial
Els temes del grafit, que prèviament s’haurà treballat amb l’alumnat de l’Escola d’Art La Industrial de Barcelona, són els exilis i les migracions. Partint de l’exili republicà, es representaran altres migracions contemporànies mitjançant el llenguatge de l’art urbà com a metodologia pedagògica. Activitat promoguda per l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat UB. Sense aforament determinat. 

Dijous, 7 d’abril
Hora: matí
La Model
Espai: mur del carrer de Rosselló

IAIA, de la Companyia Mambo Project

Primavera Republicana
Foto: Ajuntament de BarcelonaPrimavera Republicana



Espectacle documental i multidisciplinari en què el públic entra al menjador de ca la iaia per reconstruir i reviure els seus records. Es tracta d’un altaveu de la vida de les iaies a través del seu testimoni captat en videotrucada. A l’obra hi conviuen passat i present per conèixer i entendre la història de les nostres iaies, marcada inevitablement per la postguerra i el franquisme. Aforament: 50 persones per funció

Divendres, 8, i dissabte, 9 d’abril
Hora: a les 18.00 i a les 20.00 h
La Model
Espai: Auditori

Cercavila republicana i ofrena floral
Cercavila amb sortida de la plaça del Virrei Amat en direcció a la plaça de la República. Hi haurà una aturada a la cantonada del carrer d’Alloza per fer-hi una ofrena floral, i també es farà una ofrena al pla de les Madres de la Plaza de Mayo. I hi haurà una nova aturada amb ofrena al monument La República, a la plaça del mateix nom. La cercavila acabarà el recorregut als jardins de Llucmajor, on tindrà lloc un acte ludicomusical i una ofrena de flors a les lluitadores i els lluitadors per la República.

Diumenge, 10 d’abril
11.00 h
Sortida de la plaça del Virrei Amat

NO T'HO PERDIS: ¡Participa a l'enquesta Time Out Index i digues com és realment Barcelona!

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat