Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

L'edifici de Barcelona que ha crescut una planta sense que te n'adonis

El descobriment s'ha fet viral a Twitter i el protagonista és un edifici emblemàtic de la plaça Cinc d'Oros

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

El fenomen de l'edifici que fa l'estirada no és cap novetat a la nostra ciutat. La falta de sòl urbà per construir nous edificis al centre de Barcelona i l'alta demanda de pisos va posar de moda entre els anys 60 i 80 l'aparició de noves plantes en edificis de l'Eixample, conegut amb el nom tècnic de remunta. La moda va proliferar ràpidament, i en la majoria de blocs de pisos és molt fàcil detectar l'aberrant afegit, sense cap tipus d'intenció de passar desapercebut. El mal gust, el poc respecte per l'arquitectura original de l'edifici i una falta de normativa més estricta per part de l'administració va propiciar veritables atemptats estètics.

Només cal fer un tomb per l'Eixample (dret o esquerre) per descobrir aquestes extensions antinatura que conviuen en les parts altes d'edificis, molt d'ells, de gran valor artístic i patrimonial. Per sort, aquesta pràctica s'ha regulat  al cap dels anys, i, tot i que no es va posar remei als sacrilegis existents que es compten a centenars, ara ja és obligatori fer-ho conservant l'aspecte original de la façana i rehabilitant l'immoble.

L'opció que dissimula l'aparició d'una nova planta, tot i ser la més respectuosa amb els desitjos de l'arquitecte i més coherent amb l'entorn, és la menys estesa per la complexitat tècnica i l'elevat cost. El cas que ens ocupa seria un exemple dels que han passat desapercebuts, tant que ara sorprenen a més d'un.

Observeu i compareu les dues fotos.

Es tracta d'un edifici emblemàtic de la plaça Cinc d'Oros, en el xamfrà entre el carrer Còrsega i la Diagonal. Es distingeix per la cúpula que el corona i originalment va ser la seu de la famosa empresa de joies Majórica. De fet, és conegut com l'edifici Majorica (Diagonal, 444) i data de finals del segle XIX.

El compte de Twitter publica les dues fotos que demostren que l'edifici, efectivament, ha crescut una planta. Entre l'allau de comentaris sorpresos pel descobriment, hi ha un retall de diari on s'explica que la suma d'un nou pis es va efectuar l'any 2001 després que el bufet d'advocats Cuatrecasas comprés el bloc per reformar-lo, fer-lo créixer i, finalment, transformar-lo en la seva seu. De sis plantes i no cinc, a Barcelona. 

Notícia on s'anuncia la compra de l'immoble per part del bufet d'advocats Cuatrecasas
FOTO: TwitterNotícia on s'anuncia la compra de l'immoble per part del bufet d'advocats Cuatrecasas

NO T'HO PERDIS: 10 edificis d'arquitectura singular de Barcelona

Llegeix el número d'abril de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat