Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Les millors frases del Pregó de la Mercè de Tortell Poltrona

El pallasso ha donat el tret de sortida a la festa major del 2020, estranya i marcada per la crisi sanitària

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Qui millor que un pallasso com Tortell Poltrona per fer el pregó de la festa major de Barcelona en un any com el 2020? L'alcaldessa Ada Colau ha confiat en el seu enginy per obrir una festa adaptada a les circumstàncies de la crisi sanitària. Davant d'un públic reduït, amb un discurs inèdit que diu haver escrit fins a 83 vegades, el pallasso ha anunciat un "pregó escudella catalana". No ha faltat de res, com una salutació de Jordi Cuixart des de la presó, una carta escrita a la seva mare, la menció a la tasca de Pallassos sense Fronteres, el record pels refugiats i territoris en conflicte, i la música. Un emotiu 'Ave Maria' tocat amb el petit acordió pels que ja no hi són i els 'Goigs a la Mare de Déu de la Mercè' per tancar la festa, acompanyat de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic. Ha estat un discurs farcit, i picat, amb moltes referències a l'actualitat; aquí alguns dels moments més destacats del pregó de Jaume Bullich.

Sobre la crisi climàtica... Els senyals es veuen, les temperatures pugen, l'aigua del mar és àcida... senyal. I el plàstic?

Sobre el plàstic... Les mascaretes comunes són de plàstic, de no teixit, estan fetes de polipropilè, i gravades amb el 21% iva com els tampax i les compreses.

Sobre la nova normalitat... Ens hem acostumat a una normalitat destructiva i ara la volem fer nova? "Hay que cambiarlo todo para que todo siga igual".

En el record... Records per al Pau Donés, la Rosa Maria Sardà, ePare Manel, i paro de citar gent que si no faria un discurs més llarg que el de Fidel Castro.

Sobre els passejos durant la covid-19... Al març va venir un bitxo (...) i es podia passejar un gos, però un fill no.

Sobre els treballadors essencials... La gent important és la gent bàsica, que cobren poc però que, si no fan la seva feina, res no funciona.

Sobre la cultura... Els meus companys d'ofici estan rovellats i arruïnats. Imagina't jo que soc un caçador de riures i somriures, actuar amb la boca tapada... 

Sobre la política... El parlament sembla un institut a punt de les vacances d'estiu i l'estat de dret està tort, guerxo.

Sobre la llengua... Qui rebutja la llengua i la cultura d'un lloc podem dir que són uns inadaptats.

Sobre la revolució... Les màquines ens estan fotent la feina, però les màquines no saben que qui té gana no té por, i que qui té gana familiar pot convertir-se en algú molt perillós.

Tortell Poltrona pregoner de la Mercè 2020
Foto: Edu Bayer

   

NO T'HO PERDIS: Guia completa de la Mercè 

Últimes notícies

    Publicitat