Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

L'històric autobús Tilling Stevens, del 1924, tornarà a circular per Barcelona

L'emblemàtic vehicle es caracteritza pel seu xassís de fusta i per funcionar amb un motor precursor dels híbrids actuals

Escrit per
Julen Chavarrías
Publicitat

Un record del segle XX passejarà pels carrers de la Barcelona actual. Aquest és el propòsit que ha presentat TMB amb la iniciativa que pretén retornar a la vida un prodigi de l'enginyeria automobilística del primer quart del segle XX. Es tracta del Tilling Stevens, un autobús que s'allunya de la concepció actual que tenim del vehicle que ens transporta d'un lloc a l'altre. Els primers models d'aquest bus van començar a explorar els carrers de Barcelona l'octubre de 1922, en el marc del servei regular que oferia l'emblemàtica Companyia General d'Autobusos (CGA). No obstant això, eren models dissenyats des d'Anglaterra i reunien les característiques més representatives del seu país d'origen: dos pisos i un viu color vermell que només es refugiava sota la publicitat.

El model preservat per la Fundació TMB inclou elements de fàbrica originals en bon estat, tot i que hauran de passar pel mecànic per adaptar-se al vehicle que circularà per la ciutat, ja que l'esquelet de fusta de l'autobús està malmès pel pas dels anys. Malgrat això, es conserva el motor original en bon estat de manteniment, així com els comandaments, les manetes i els retrovisors.

Tilling Stevens
Foto: Fundació TMB

 

Un model precursor del motor híbrid

Els cervells que van concebre el Tilling Stevens van ser uns avançats als seus temps. En el motor que van incorporar al mític autobús, van implementar un sistema de transmissió que generava energia elèctrica gràcies al vigor constant del motor i la dinamo. D'aquesta manera, van crear els motors de transmissió 'petrol-electric', precursors dels actuals híbrids que funcionen amb uns conceptes teòrics semblants.

La reconstrucció del peculiar vehicle està en procés de licitació i es preveu que torni a circular pels carrers de Barcelona l'any 2022, tot coincidint amb l'aniversari del centenari de la implementació del servei d'autobús a la ciutat.

NO T'HO PERDIS: Renfe vendrà per primera vegada bitllets per a tot el 2021

Últimes notícies

    Publicitat