Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Paret i flors
© Maria Dias

Més comunitat, menys malaltia

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Combatre l'aïllament de les persones és sinònim de salut i pot ser un remei per disminuir el risc de malalties, cada cop hi ha més informes que ho defensen i programes que ho reivindiquen i per aquest motiu Europa s'està posant les piles en qüestions d'acció comunitària.

Al gener el Parlament Britànic anunciava la creació del ministeri de la solitud per acabar amb els problemes socials i de salut derivats de la isolació i, segons recollia l'informe Resurgence & Ecologist, les admissions als centres de salut de Frome, al Regne Unit, van disminuir en un 17% durant els tres anys d'estudi i seguiment del projecte Compassionate Frome, tal com informa The Guardian. Des dels centres d'atenció primària, hospitals i serveis socials del municipi es va creure necessari replantejar el concepte de malaltia i en paral·lel es va anar teixit una xarxa de voluntaris que s'encarregava d'acompanyar grups de persones convalescents (se'ls ajudava a resoldre complicacions amb l'habitatge, se'ls animava a participar en activitats de la comunitat, etc).

A aquest exemple, s'afegeixen estudis de neuropsicofarmacologia que proven com la malaltia –sobretot quan un se sent dèbil físicament, no pot moure's amb facilitat i té poca motivació– redueix les habilitats socials de l'individu, conduint-lo a situacions d'isolació i solitud que incrementen el risc de malaltia. A partir d'aquí es podria concloure que el contacte amb la comunitat s'hauria de prescriure

"És una tendència que tot just comença a Europa i que Barcelona està en avantguarda del tema", informen des del programa Barcelona Salut als Barris (BSaB), que coordina el projecte de les Escoles de Salut per a la Gent Gran, una xarxa composta per 18 centres que tenen com a objectiu disminuir l'aïllament social entre la gent gran. "Les escoles de salut han demostrat que augmenten els contactes i relacions d'aquestes persones amb el barri, que milloren autoestima, recuperen memòries i habilitats del passat, es cuiden una mica més, però no hi ha evidència clara que vagin menys al CAP, tot i que tampoc es busca aquest efecte", expliquen des de BsaB. Un altre dels programes amb retorn és el d'acompanyament d'àvies i avis amb condicions de mobilitat limitada. "En aquest cas es dispara la millora, recuperen el barri i els llocs com mercats o places que havien freqüentat, i disminueix la sensació de tristesa i el plor". Doncs això, acompanyem-nos tots una mica més i patirem menys.

Últimes notícies

    Publicitat