Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Mor Uderzo, el pare d'Astèrix el Gal

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Adéu a un dels grans del còmic: el dibuixant i guionista francès Albert Uderzo, creador d''Astèrix el Gal', ha mort a l'edat de 92 anys. Uderzo, co-creador de les històries dels gals irreductibles amb el guionista René Goscinny –qui es va acomiadar d'aquest món el 1977– deixa un llegat herculi: hi ha 37 toms amb les aventures d''Àsterix i Obelix', i es calcula que d'encà que es van començar a publicar, el 29 d'octubre de 1959, s'han venut més de 300 milions de còpies arreu del món.

El llegat d'Uderzo-Goscinny no ha perdut pistonada amb el pas del temps: el llibre 'Astèrix i els Pictes' –el primer que no firmava el clàssic tàndem creatiu, sinó Jean-Yves Ferri y Didier Conrad– va ser el llibre més venut de França l'any 2013, amb quasi un milió i mig de còpies. Ara bé, més que xifres astronòmiques, marxandatge i parcs temàtics, cal tenir en compte que els gals són, amb tota seguretat, un dels cinc o sis personatges més universals de la història del còmic.

Una mica com allò de Beatles i Stones, a vegades els fans del còmic francès es divideixen entre Tintín i Astèrix. I si bé és innegable l'aportació de Hergé a la narrativa visual de l'aventura gràfica, també ho és l'aportació d'Uderzo-Goscinny a la subjectivitat i humanitat de la vinyeta mundial: en els seus millors moments, les aparentment desenfadades aventures dels gals –amb un innegable rerefons anarquista– són un retrat del millor i el pitjor de l'ànima humana: l'enveja, la luxúria, la ira... I sens dubte la gola! 

NO T'HO PERDIS: 50 idees per fer a casa mentre dura el confinament!

 

Últimes notícies

    Publicitat