Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Mushkaa
MushkaaMushkaa

Mushkaa: "Mai he tingut la pressió de ser com l’Alba"

Comparteix sang amb Bad Gyal, però l'Irma Farelo brilla amb llum pròpia i destaca en l'escena urbana en català

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

"Canto des de caseta com si fos la Sala Apolo", diu la Mushkaa a 'Res kla'. Es diu Irma Farelo, té 19 anys i comparteix sang amb Bad Gyal. Potser vol "fer els passos de l'Alba", o almenys això canta a 'Bona vida', acompanyada de Flashy Ice Cream i 31 FAM. Però té molt clar que serà a la seva manera. 

Quan vas començar a escriure cançons?

Escric des de molt petita, des dels sis anys. Era una cosa molt meva, molt íntima. Sempre m’havia agradat! I quan vam fer deu anys, a mi i a la meva germana bessona ens van regalar una guitarra. Tinc una llibreta que encara guardo, hi ha cançons que feia per diversió, però era una música molt diferent de la que faig ara. 

Quina música era?

Jo era molt “intensita”, més indie, més pop. Molta música de guitarra. Ara no ho faria així, però li tinc estima a aquella música. Des de fa un any i mig, però, m’he posat "a tope" amb la música urbana. 

I per què t’has decantat per aquests sons més urbans?

Ni m’ho he plantejat massa, la veritat. Jo estava a primer de batxillerat i havia escoltat aquesta música durant tota l’adolescència. De fet, quan feia primer d’ESO era el moment àlgid del Yung Beef, de Kaydy Cain i de la meva germana. Jo, evidentment, era "full fan" de la "movida" aquesta. I clar, durant la quarantena vaig començar a gravar i em va sortir crear-me un reggaeton. 

La teva música té un beat molt ballable, però les lletres són melancòliques!

Sí! Soc una persona supersensible. Hi ha encara en mi aquella Irma de sis anys escrivint coses intenses en una llibreta. La música em queda nostàlgica, encara que sigui reggaeton. Em surt sol.

Et consideres una "sad girl"?

Evito aquesta etiqueta, i de fet m’intento marcar temes que siguin tot el contrari perquè no se m’encaselli. Tampoc vull ser la noia que canta coses depriments!

També escrius molt sobre la festa. 

M’agrada molt la festa, sí. A les meves cançons i videoclips hi ha referències a la festa que conec, al "parkineo" i la festa al carrer, al final soc d’un poble i aquí la festa és així. M’encanta estar amb els amics i sortir, per nosaltres és com un ritual. I el llenguatge de la festa m’inspira. 

A Res Kla dius “canto des de caseta com si fos la sala Apolo”. Ets ambiciosa?

Des que vaig treure la mitxape ‘Tas loko’ he començat a ser ambiciosa i he començat a donar-li voltes de què vull fer. D’on vull arribar, a quines sales vull tocar. És una motivació personal. Sí, m’agradaria tocar a l’Apolo. 

Dedicant-te al mateix que l'Alba, és possible no sentir competitivitat entre germanes? 

Mai he tingut la pressió de ser com l’Alba, ningú m’ha inculcat això en el meu entorn proper. Jo vull que el meu projecte creixi i arribi on hagi d’arribar! He tingut la sort que ella està ficada en aquest món des de fa temps i la meva mare n’ha après molt. Aquesta experiència en la indústria musical m’ha beneficiat. 

Has fet diverses col·laboracions amb grups de l’escena urbana de Catalunya. 

Jo no he anat a buscar gent, però sí que és veritat que he rebut moltes propostes de col·laboració. És una cosa molt guai i és el que toca! La gent té por a col·laborar, però en realitat només suma. A vegades estem massa pendents de l’ego, però si t’hi fixes, el públic el que vol és que els artistes que molen col·laborin. 

No sents que són la teva competició?

Per mi no. Crec que el que faig jo no té res a veure. El que estic fent jo a Catalunya, no té a veure amb el que fa la Julieta, The Tyets o Figa Flawas. Jo tinc una cosa molt meva per vendre, i per això fa que estiguem tan bé per col·laborar. Jo noto una germanor. 

Què és el que et diferencia, a tu?

La barreja entre la sensibilitat i la "xuleria". I la diversitat de gèneres urbans, des de cançons més tristes a l’hiperpop. Jo intento seguir la "movida nacional", no em vull tancar només al que es fa a Catalunya. I no parlo de la lletra, sinó del so que estem acostumats a sentir. Jo si veig al Yung Beef fent un trap que m’encanta, vull fer-ne un de semblant en català! No em tanco a res. 

Cantes a l’escenari amb la Greta, la teva bessona. 

Sí, però el projecte és meu! Jo intento deixar-ho clar perquè sembla que si tens una bessona ho has de fer tot juntes. El procés creatiu l’he fet jo, però quan vaig començar a preparar els bolos vaig demanar-li a la Greta que em fes els cors. Al final, tenim unes veus que es complementen molt bé. I tenir-la a l’escenari m’agrada, suma molt! 

D’acord, tocar a la Sala Apolo. I amb qui t’agradaria col·laborar?

M’encantaria fer un tema amb Guitarricadelafuente. 

Hi haurà àlbum de Mushkaa aviat?

És una cosa que tinc pendent. Jo estava en un moment de la vida que volia treure alguna cosa que em representés, però tampoc creia que 'Tas Loko' havia de ser un àlbum sencer, volia que tot el que sortís fos bo i la gent ho escoltés. I per això vaig fer una mixtape, i ha anat molt bé. Ara, de cara al futur, m'encantaria fer un àlbum amb un concepte al darrere. 

NO T'HO PERDIS: Agenda de concerts de Barcelona

Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat