Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Obre el primer restaurant amb robots d'Espanya

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

No es tracta de la segona part de 'Regreso al futuro', amb aquell bar on tots els empleats han estat substituïts per pantalles i robots. Aquest futur no ha arribat encara, tot i que ja és a prop. El primer pas l'han donat a València, en concret al barri de Benimaclet, on acaba d'obrir el primer restaurant amb cambrers robots.

Crensa, que així es diu el local, presenta un concepte de cuina fusió espanyola i xinesa, plats que dos robots porten a cada taula de forma autònoma. De moment no podran prendre comandes ni respondre les sol·licituds dels clients, la qual cosa fa encara necessària la presència de cambrers de carn i ossos.

La idea pionera a Espanya ja fa temps que funciona en alguns països asiàtics com la Xina o el Japó. Per això el jove empresari Zhijie Yan ha decidit importar-la per veure el seu possible impacte entre el públic valencià.

En principi aquests robots van ser creats per lliurar de treball als empleats, però el risc de substitució de personal és evident a mig o llarg termini quan la tecnologia permeti abaratir costos. Segons Yan, aquests cambrers suposen "un ajut als humans" per aconseguir "més agilitat i eficiència", i descarta la substitució de personal.

"Que aproveche, cariño"

De moment aquesta experiència pionera va arrencar aquesta setmana amb molta expectació. Els robots de metre i mig es diuen Mulán i són molt educats: "Bon profit, carinyo", diuen en lliurar les comandes, encara que la seva comprensió i la possibilitat d'interactuar amb ells es limita a aquest tràmit. Es desplacen per uns raïls instal·lats en el terra que els fan arribar a cada taula, i cada treballador ha de fer una petita formació per poder donar-los instruccions.

No són els únics robots del local. Encara que amb aspecte menys humanoide, la cuina compta també amb sis robots tipus Termomix que preparen gran part dels plats que es serveixen a les taules.

Foto: Crensa

La decoració del local també evoca elements de l'imaginari de la robòtica, amb aire futurista i colors molt cridaners. Per emprendre aquest viatge al futur de la restauració de moment cal viatjar fins a València, en concret al carrer del Dr. Vicent Saragossa, 29. I per cert, cal deixar propina a un robot?


NO T'HO PERDIS
: 11 coses d'altres ciutats que ens agradaria tenir a Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat