Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Patinets, mòbil, velocitat... tot el que has de saber de la nova normativa de circulació

El patinet elèctric, l'ús del mòbil i la limitació de la velocitat a la ciutat són els protagonistes de les noves normes de circulació de la DGT

Escrit per
Julen Chavarrías
Publicitat

El 2021 arribarà amb noves normes en matèria de circulació. La Direcció General de Trànsit (DGT) ha presentat una sèrie de canvis viaris que pretenen reduir l’accidentalitat en les carreteres. En aquest sentit, es penalitzarà amb més duresa l’ús del mòbil durant la circulació i s’augmentarà el càstig en cas de no dur posats els elements de seguretat, entre altres coses. A més, les normes específiques del patinet elèctric patiran una gran remodelació. 

El conjunt de mesures tenen un objectiu entre cella i cella: reduir el nombre d’accidents i la xifra de morts, especialment en les ciutats. Al llarg del 2019, van morir 171 persones en les carreteres de Catalunya i fins a 1.100 en el conjunt d’Espanya. Per aquest motiu, es penalitzarà més durament l’incompliment de les normes en matèria de seguretat.

Aquestes són les novetats que has de saber i que entraran en vigor el gener de 2021:

Menys velocitat a les ciutats

Es manté el límit de 50 km/h en les vies de dos o més carrils per sentit de circulació, però s'imposa un nou límit de 20 km/h en els carrers on la calçada i la vorera estiguin al mateix nivell i sense elements de separació. D'altra banda, s'estableix un límit de 30 km/h en les vies d'un únic carril per sentit de circulació. Aquesta és una mesura que l'Ajuntament de Barcelona ja plantejava aplicar a partir del 2021, d'acord amb un estudi del ministeri de l'Interior que assegura que la probabilitat de mort disminueix cinc cops en cas de disminuir la velocitat de 50 a 30 km/h.

Ús del mòbil

En lloc dels tres punts que actualment es retiraven en cas de circular fent ús del mòbil, a partir de 2021 es penalitzarà amb sis punts. D'aquesta manera, el govern pretén evitar una de les majors causes d'accidents de circulació: les distraccions a les vies.

Normes específiques pels patinets

El vehicle de moda del 2020 és un dels protagonistes d'aquest nou paquet de mesures. Durant el 2021, aquests vehicles ja no et podran avançar com si fossin bòlids de competició, ja que se'ls hi imposa un límit de 25 km/h. A més, es prohibeix que circulin en les voreres i zones de vianants. Per poder circular amb patinet elèctric, es necessitarà un certificat de circulació on es garanteixi que reuneixen les condicions tècniques exigides.

Tot el que has de saber de les noves normes de circulació
Foto: Vicente Zambrano

Detecció de radars

Dur a l'interior dels vehicles inhibidors de radar serà sancionat amb 500 € de multa i amb la pèrdua de tres punts del carnet. Per tant, serà considerat com una infracció greu encara que no es facin servir.

Elements de seguretat

En la línia de reduir accidents mortals a les carreteres, s'augmentarà el càstig en cas de no dur posat el cinturó de seguretat, no tenir un sistema de retenció infantil en cas que sigui necessari i per circular sense casc amb la moto. La penalització passa dels tres punts de la normativa actual als quatre en la que serà vigent el 2021.

NO T'HO PERDIS: Zona de Baixes Emissions 2020 a Barcelona: tot el que has de saber

Últimes notícies

    Publicitat