Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Per què fan vaga les biblioteques de Barcelona?

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Els bibliotecaris han dit prou. Fa anys, diuen, que pateixen en silenci les retallades. I per això, el comitè d'empresa del Consorci de Biblioteques de Barcelona (CBB), ha convocat tres dies de vaga, el primer del qual va ser dilluns passat i va aconseguir, segons els treballadors, que 35 biblioteques de la ciutat abaixessin la persiana. Les properes aturades seran: 3 de juny,  de 15.30 a 18 h; i 17 de juny, de 18 a 20 h. Però, per què fan vaga?

1. Demanen un augment de personal per "garantir una atenció adequada i de qualitat" i alhora "recuperar el personal perdut" en els últims anys. Sovint, diuen, hi ha només dues persones per atendre un espai de 500 metres quadrats!

2. Volen més pressupost per muntar activitats dirigides a tots els públics.

3. Reclamen més diners per poder adquirir llibres i material audiovisual.

4. Sol·liciten un manteniment i millora de les instal·lacions ("no tot és inaugurar, també es necessiten plans de manteniment real, anual i efectius") i de l'equip informàtic.

5. Demanen el disseny i realització de plans culturals i de lectura de ciutat "atractius, creatius, aplicables, transversals i amb dotació pressupostària".

6. Volen l’elaboració de protocols per a situacions d'urgències i denúncies. Quan hi ha agressions o furts, no saben què fer i no els sembla bé que el Consorci només pensi a enviar guàrdies de seguretat.

7. També reclamen, entre d'altres coses, que els càrrecs directius tingui "una veritable vocació pública i de servei", que es compleixi el conveni laboral o un pla d'acció que permeti sortir de la precarietat molts dels bibliotecaris que treballen en condicions molt difícils (un alt percentatge de la plantilla es troba en situació d’interinatge i, tot i que s’ha publicat l’oferta pública, segueixen sense convocar-se les oposicions).

Segons un informe elaborat pel Servei de Biblioteques del departament de Cultura de la Generalitat, les biblioteques són l'espai cultural més usat pels catalans amb 24 milions de visites (dades de 2017). A més, la meitat de la població té carnet de biblioteca.

Últimes notícies

    Publicitat