Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Rec.0: l'embolcall també importa

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Durant quatre dies, del 7 al 10 d'octubre, es reobriran 57 antigues adoberies del barri del Rec d'Igualada caracteritzades com a botigues efímeres. El reclam del Rec.0 és comprar marques i disseny local a preus d'outlet, però a més de d'entretenir-vos amb la roba i els complements, no deixeu de contemplar el contenidor, un bon exemple de patrimoni industrial lligat a la pell.

1. Voltes a Cal Segall

L'antiga adoberia de la família Mateu (Rec, 35) que durant aquests dies serà presa per les marques de moda infantil, s'han de veure els baixos. Columnes robustes distribuïdes de forma orgànica i sostre resolt amb volta catalana. "En aquest espai amb forma de piscina és on s'indundava la pell i s'adobava, per això li deien la marina", remarca Ramon Enrich, artista i un dels promotors del Rec. Fa 15 anys va instal·lar-se amb altres creatius a la primera planta de la construcció del segle XVII; allà on s'airejava la pell, una nau de grans finestrals, avui hi ha un espai de cotreball.

Cal Segall
© REC.0

2. La façana de Cal Ton el Jaume

Un altre dels grans coneixedors del barri i fill de família de blanquers, Miquel Vila, recomana de passar per Cal Ton del Jaume, l'adoberia Jaume Domènech (Rec, 63), on s'instal·laran marques com Satorisan, Ltb Jeans i Privalia. "Les façanes són originals i a dins hi ha rastre de les diferents fàbriques que es van anar comunicant".

3. Primer taller, després fàbrica

L'ideal és recórrer el barri de la mà dels experts. Si no, cal saber que fins a mitjans de segle XVIII no van aparèixer edificacions al barri del Rec; les primeres fàbriques daten de 1914 i van néixer com a transformació dels antics tallers que fins llavors s'havien dedicat a treballar la pell de forma artesanal. "Ara només veus parets velles i algun bombo, arquitectònicament s'ha anat perdent l'essència a mesura que s'ha fet ampliacions", afegeix Vila.

Adoberia Miquel Vila (1947)

4. Les columnes de Vila Guitart

En algunes adoberies se sumen diferents capes d'història; a l'adoberia Vila Guitart (Baixada de Calot, 3), que aquests dies acollirà la botiga efímera de marques com Adidas, Reebok o Fox, un dels elements més significatius i ben conservats són les columnes de fosa. L'edifici, construït a la primera dècada del segle XX, resisteix bé el pas del temps.

Cal Vila
© Rec.0

5. Passeig pel canal

La ruta que permet entendre com funcionaven les adoberies transcorre pel costat del canal d'aigua que atravessa el barri d'una punta a l'altra. Avui ja no fa l'olor d'antany, perquè la trentena d'empreses que segueixen dedicats a la pell i vinculats a la indústria del luxe ho fan seguint uns paràmetres mediambientals rigorosos. Quin serà el futur d'aquest espai encara és un dubte, a l'espera de la modificació del Pla urbanístic. Vila insisteix que "la compatibilitat d'usos –que hi hagi indústria, més habitatge i fins i tot algun espai comercial– és el que dona vida al barri".

© REC.0

Últimes notícies

    Publicitat