Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Contenidors de Barcelona
FOTO: ShutterstockContenidors de Barcelona

Si no recicles, pagaràs més! Aquesta és la nova taxa de residus de Barcelona

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

A mesura que ens acostem al final de l'any, noves mesures i taxes surten del calaix amb la voluntat d'aplicar-se en els 365 dies vinents. Deixem enrere antigues normatives o formes de viure per enfrontar-nos a nous escenaris i hàbits. Un exemple és la restricció de cotxes contaminants a la ciutat, l'aparició de les anomenades Zones de Baixes Emissions o la construcció de superilles. Ara, l'Ajuntament de Barcelona, posarà mà amb el reciclatge de la ciutat, creant un impost exclusiu per la gestió de residus a partir de l'1 de gener.

Premiaran a qui més recicla

Diferents països d'Europa ja fa anys que han consolidat una normativa que permet compenssar amb menys impostos aquells veíns que més reciclen. Això requereix d'una tecnologia complexa i conscienciació ciutadana però, l'ajuntament amb aquesta nova taxa, fa un primer pas cap aquest model. A la pràctica notarem un increment d'entre 27 i 51 euros l'any (2,25 i 4,35 euros al mes) per domicili que anirà inclosa dins el rebut de l'aigua i el seu preu de sortida es marcarà en funció del consum d'aigua de cada casa a partir del mes de maig. "És el primer pas per una tarifació justa per aconseguir pagar pel que es recicla", ha dit a la roda de premsa en el conseller d'Emergència Climàtica, Eloi Badia.

Objectiu 2025

De moment la taxa s'aplicarà de forma igualitària perquè el desplegament total arribarà quan la tecnologia de contenidors intel·ligents i el porta a porta sigui una realitat a tot Barcelona. D'entrada, tot i que sembla una mesura purament recaptatòria (es preveu un ingrés de 20,50 milions d'euros al 2020), el que pretén és reduir el cost del reciclatge per part de l'ajuntament i aconseguir una factura individualitzada per a cada domicili l'any 2025. "Tot i que ara serà un augment dels impostos, a la llarga suposarà abaratir els costos globals de la gestió", afirmava Badia.

Aquest objectiu ambiciós és una decisió municipal però pretén complir l'obligació imposada per la Directiva Europea que demana arribar en 10 anys al 60% de la recollida selectiva.

TAMBÉ T'AGRADARÀ: Barcelona també prohibirà les motos en dies de contaminació

Últimes notícies

    Publicitat