Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Star Wars, de l'A a la Z

Escrit per
Josep Lambies
Publicitat

El 1977, George Lucas estrenava 'A new hope', el famós 'Episode IV' de la saga 'Star Wars'. Llavors ningú intuïa que aquella òpera còsmica es convertiria en un dels grans fenòmens de taquilla de tots els temps. Quatre dècades després, la febre no para de pujar. Fans acèrrims vinguts de tot el món es segueixen apropant a aquest univers en contínua expansió. Aquest diccionari per a friquis us donarà alguna pista.

A de Alden Ehrenreich. Interpreta a Han Solo a l'spin-off de Ron Howard que s'estrena el 25 de maig del 2018. Harrison Ford el va assessorar i hi ha el rumor que aquest va ser el seu principal consell: "Diga'ls que et vaig dir tot el que necessites saber i que no pots explicar-li a ningú".

B de ‘Buck Rogers’. El fenomen de taquilla de 'A new hope' va inspirar aquesta òpera espacial televisiva de finals dels 70, completada amb referències coloristes als còmics de Flash Gordon.

C de Coppola. Al seu llibre 'Moteros tranquilos, toros salvajes', Peter Biskind explicava que el personatge de Han Solo és un homenatge al director d'El padrí'.

D de 'Darth Vader i fill'. És una obra del dibuixant Jeffrey Brown en la que Darth Vader es converteix en un pare amb dificultats, esclau dels seus dos fills bessons.

E de 'Els ewoks'. Segur que recordeu aquesta sèrie d'animació vuitantera i ara mateix una mica vergonyosa que passava en una lluna selvàtica del planeta Endor.

Els Ewoks

F de 'fanfiction'. Tota obra de culte té els seus imitadors. En el cas d''Star Wars', són moltes les ficcions amateurs que s'han capbussat a la seva mitologia. El millor exemple és 'Pink Five', una sèrie casolana que es va fer molt popular entre els warsies del món. Mostrava alguns dels fets del 'Episode IV' des del punt de vista d'una valquíria intergalàctica anomenada Stacey.

G de galàctic. Encara avui, els efectes i decorats de la primera trilogia ens semblen un prodigi. La veritat és que Lucas, quan va pensar que no tindria prou pressupost, va suggerir utilitzar naus de joguina lligades a pals d'escombra que es balancejarien sobre un fons de cartolina negra. Sort que algú es va dedicar a recaptar fons.

H de Hitler. Sabíeu que George Lucas es va inspirar en les imatges de l'avioneta d'Adolf Hitler sobrevolant Nuremberg pel final d''El retorn del Jedi'?

I de 'I am your father'. És un documental espanyol, en el que dos nois anaven a buscar David Prowse, l'home sota la màscara de Darth Vader.

J de Jabba the Hutt. Una criatura amb aspecte de gripau viscós, que en realitat era un immens titella de làtex, obra del mestre titellaire anglès Toby Philpott.

K de Kubrick. Quan tenia 20 anys, Lucas va veure el drama bèl·lic 'Doctor Strangelove' d'Stanley Kubrick a un cine del seu poble, i el va marcar de per vida.

L de Leia Organa. A 'Rogue One', Gareth Edwards va prendre una decisió controvertida: reconstruir la cara de Carrie Fisher en CGI tal com era als 70.

Leia

M de mitologia. Star Wars és una versió sci-fi dels mites fundacionals clàssics. Això dels bessons és un eco llunyà de la història de Ròmul i Rem.

N de Nou Hollywood. L'estrena de 'A new hope' el 1977 va ser la culminació de la gran renovació del cinema americà, que havia capitanejat directors com Dennis Hopper i Martin Scorsese.

O de Obi-Wan. Va ser el mestre de Luke i Anakin. El personatge estava basat en un xaman nagual que duran els seus rituals de bruixeria ja deia: "Que la força t'acompanyi".

P de pop. A aquestes altures pot semblar obvi, però convé recordar que estem davant l'artefacte més profitós i exitós de la cultura de masses del segle XX.

Q de Qel-Droma. És el protagonista del còmic 'Caballeros de la Antigua República', publicat per Bark House durant els 90. L'acció es situava 4.000 anys abans de la destrucció de l'Estrella de la Mort.

R de 'Rogue One'. Podríem dir que va ser el primer 'spin-off' homologat de la saga original, amb Felicity Jones de protagonista. Es va estrenar el desembre del 2016, un any després del 'Episode VII'.

S de 'Spaceballs'. Mel Brooks va protagonitzar aquesta boja paròdia de 'Star Wars' amb un casc de les dimensions d'un obús i amb unes lluents ulleres negres de pasta.

Spaceballs

T de 'trekkies'. Al món geek, els fans de 'Star Wars' són els eterns rivals dels bojos del culte als guerrers del planeta Tatooine.

U de univers expandit. Sota aquest rètol s'agrupen novel·les, còmics, sèries i jocs de rol que han alimentat la religió warsie des dels marges.

V de videojoc. Des del 2004, la saga de videojocs 'Battlefront' ens fa partícips d'una guerra entre rebels i imperials que és una passada.

W de Williams. Per parlar de John Williams, ens hem de treure el barret. L'autor de la banda sonora de 'Star Wars' és responsable de que molts nens i nenes aprenguessin a xiular als 80.

X de X-Wing. És un tipus de caça estel·lar dins la indústria armamentística de la franquícia i una de les maquetes preferides dels col·leccionistes.

Y de Yoda. Por la seva estranya manera de parlar i pel seu aspecte de vell arrugat, Yoda ha estat un símil llaminer per a moltes caricatures de famosos i polítics, com Jordi Pujol.

Z de Zabrak. I el diccionari acaba amb aquests éssers carnívors i banyuts que sortien a 'L'amenaça fantasma'.

Últimes notícies

    Publicitat