Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Tres documentals per tornar a la Barcelona dels anys 60

Recuperem dues obres de Carles Barba per veure com era la ciutat fa 60 anys i homenatjar el gran cineasta terrassenc

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Viure instal·lats en la nostàlgia no, però rebolcar-s'hi de tant en tant és divertidíssim. Després de viatjar als 80, als 70 i els 60, recopilem dos films que ensenyen una Barcelona que no existeix, filmada per Carles Barba, cineasta documental i empresari tèxtil que durant sis dècades va enregistrar la societat catalana. Malauradament, dimarts 10 de novembre, aquest referent del cinema documental català va morir als 97 anys.

Entre la filmografia de Barba, a qui fa tres anys la Filmoteca va retre homenatge, trobem joies com aquesta. 'Barcelona show' fa un repàs per l'arquitectura i l'art (les creacions de Xavier Corberó), la cançó d'autor de Raimon i Guillermina Motta, el paisatge comercial i gastronòmic de Tuset Street, un carrer que Barba descriu com "la fira de les vanitats de la nostra Barcelona", les festes ie-ie i la joventut dansant... 18 minuts de guió esmolat i irònic; imatges enregistrades en format de 16 mm; i una banda sonora boníssima. 

Barcelona Show (Carles Barba, 1967) from Carles Barba on Vimeo.

L'altra joia és 'Aspectes i personatges de Barcelona' (1964), que la Filmoteca descriu com "un recorregut per la capital catalana –des del Pedralbes més noble al Raval– i pels seus personatges. Un document valuosíssim sobre la nostra cultura, societat i política". 25 minuts intensos, on militars i governadors civils contrasten amb el passeig per la ciutat popular: mercats, tallers d'artesans, la plaça Reial, la Rambla, el barri Xino. Ullada a l'alta burgesia, i després al Somorrostro. Les nits al Ritz per al Premi Nadal, l'escultura de mestres com Subirachs. La sardana de fons per mostrar tradicions i festes que marquen el pas del temps. I les processons de poderosos, seguides de l'entreteniment popular, fins a tornar a l'alta gastronomia i l'alta costura per llistar 'les patums' barcelonines.

Aspectes i Personatges de Barcelona, 1964 from Carles Barba on Vimeo.

Premiat en diferents ocasions pels seus documentals, Barba va ser reconegut amb el Premi Ciutat de Barcelona el 1975 per 'Aspectes i personatges de Barcelona'. A Vimeo podeu descobrir més treballs del cineasta entestat a descobrir persones i ambients amb rigor i humor.

De propina, afegim 'Alegria tradicional de Barcelona', una pel·lícula de Josep Serra de l'any 1957 on es repassen les festes populars de la ciutat, seguint el calendari. L'obra present a la col·lecció del 2CR de la Filmoteca de Catalunya ens permet revisitar una ciutat que ja no existeix i unes celebracions que sobreviuen al pas del temps. 

NO T'HO PERDIS: propostes culturals per gaudir en streaming.

Últimes notícies

    Publicitat