Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Un voluntariat per ajudar nens i nenes a llegir
Matilda
© Quentin Blake

Un voluntariat per ajudar nens i nenes a llegir

Advertising

Tens una hora lliure a la setmana? LECXIT (Lectura per a l'èxit educatiu) és un programa impulsat per la Fundació Jaume Bofill que té per objectiu incrementar el nivell educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. El projecte es va iniciar el curs 2011-2012, es porta a terme en més de 150 punts –escoles, biblioteques i centres cívics– d'arreu de Catalunya, i busquen voluntaris per fer tutories individuals d'una hora setmanal destinades a ajudar nens i nenes a llegir.


Per fer de voluntaris i voluntàries no es necessita cap formació específica; només, tenir un bon nivell de lectura en català i ganes de participar-hi. Els voluntaris reben una formació abans de començar el programa però després el poden adaptar segons els interessos i les necessitats de cada infant.

 
El voluntariat es fa de dilluns a divendres, a partir de les 16 o 17 h –segons el centre on es faci– i només dura 1 hora. Podeu consultar els centres de tota Catalunya on es fa el projecte. A Barcelona, trobareu centres a Ciutat Vella, l'Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sants-Montjuïc. Quan feu la inscripció, podeu triar a quin dels centres us agradaria fer el voluntariat.

 
Tal i com expliquen des de LECXIT, Segons l'informe PISA del 2015, el 15,4% dels estudiants no assoleixen les competències lectores bàsiques. Aquesta situació afecta el seu rendiment escolar en conjunt, ja que la manca de comprensió lectora porta a un baix rendiment en totes les matèries. El mateix informe vincula directament lectura i èxit educatiu, i diu que el 31% dels estudiants amb alt rendiment llegeixen entre 1 i 2 hores al dia. En aquest sentit, el paper de les famílies és clau: segons les dades de la OCDE –Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic– si els pares i mares llegeixen freqüentment amb els fills durant la primària, aquests obtenen millors resultats.


T'han agafat ganes de llegir? Consulta el nostre llistat de llibreries de culte

Share the story
Últimes notícies
    Advertising