Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Viatja a la Barcelona dels anys 50 i 60 amb aquesta exposició immersiva única

L'IDEAL inaugura 'Barcelona memòria fotogràfica' amb més d'un centenar de peces de sis dels millors fotògrafs catalans

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

Les màquines del temps i els viatges a través de la història són cosa de pel·lis de ciència-ficció, però hi ha tecnologies que ens fan tenir la sensació que, durant una estona, ens teletransportem a altres llocs i vivim altres temps. Això és el que aconsegueix 'Barcelona memòria fotogràfica' una exposició immersiva i amb una part de realitat virtual i que és la primera producció pròpia de l'IDEAL, el primer centre d’Arts Digitals del sud d’Europa. La podreu visitar fins al gener de 2021.

Han recollit més de 120 fotografies de sis dels millors fotògrafs catalans: Francesc Català-RocaOriol MasponsLeopoldo PomésJoana BiarnésXavier Miserachs i Colita. Una tria d'imatges que ofereixen una visió inèdita de la Barcelona dels anys 50 i 60, en plena transformació, que no només es mostra, sinó que, en certa manera, també es viu. 

La part central de la mostra és una experiència immersiva d'uns 30 minuts que té lloc a una gran sala amb 1.000 m2 de pantalla. No badeu, mireu al vostre voltant i també a terra! El film –'Barcelona memòria fotogràfica' és un mix entre exposició i cinema– es divideix en capítols d'uns cinc minuts dedicats a cada un dels fotògrafs. Una experiència maquíssima per veure la Barcelona dels anys 50 i 60, les perifèries, les persones que vivien la ciutat –anònimes i famoses–, grans esdeveniments i l'evolució d'una ciutat que no parava de créixer.

Els Beatles a l'exposició Barcelona memòria fotogràfica
Foto: Joana Biarnés

Icones fotogràfiques com la foto que Català-Roca li va fer a Dalí saltant a la corda al Park Güell; la jornada que Joana Biarnés va viure –i fotografiar– amb els Beatles a Barcelona; el costumisme captat per Pomés però també les seves famoses sessions amb Teresa Gimpera; els rostres de Bocaccio; Carmen Amaya ballant; Roger Moore observat per una multitud de persones; aprenents de torero que semblen ballarins; la gran nevada; la vida al port; comerciants al Born i models posant a Passeig de Gràcia; nens jugant a l'Arc de Triomf i les barraques del Somorrostro. Una tria de fotos i d'artistes que busca ensenyar diferents mirades de Barcelona que exemplifiquin la seva diversitat. 

Rigor, divulgació i diversió

'Barcelona memòria fotogràfica' és una exposició 100% barcelonina que també vol ser un homenatge a la foto analògica. La mostra comença posant en context el que veurem a continuació: qui van ser i què van fer aquests sis artistes; explica conceptes tècnics com l'angle de visió i l'enquadrament; i mostra una línia temporal des de la invenció del daguerreotip fins a arribar a Instagram! Un cop situats, entrareu en una recreació d'un laboratori de revelatge original amb material que feien servir Català-Roca i Leopoldo Pomés acompanyat d'un vídeo on es veu com es fa un revelatge seguint les tècniques de  l'època.

Recreació d'un laboratori de revelatge dels anys 50-60
Recreació d'un laboratori de revelatge dels anys 50-60Foto: Erica Aspas

Una altra part de la mostra és 'Barcelona dins teu'. Així és com han batejat el fotomaton d'intel·ligència artificial que recrea el rostre de la persona que entra dins la caixa amb imatges de Barcelona. Us podreu descarregar el fotomuntatge amb un codi QR.

La part final és una cirereta. Us posareu unes ulleres de realitat virtual –seguint tots els protocols que mana la realitat d'avui– que simularà un viatge en el temps gràcies a unes càmeres de 360º i 3D. Us ficareu dins de 12 imatges de la mostra, contraposades amb imatges reals de Barcelona filmades durant el confinament. És a dir, llocs de Barcelona deserts –el passeig marítim, Via Laietana, La Pedrera...– on es van disparar fotos de l'exposició i que cobraran vida amb vosaltres com a espectadors privilegiats.

NO T'HO PERDIS: Exposicions imprescindibles de la tardor.

Últimes notícies

    Publicitat