Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Zero Food Waste: un dinar popular i gratis per a 1.000 persones

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

Quants aliments se us han fet malbé aquesta setmana?  Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), un terç dels aliments produïts a escala mundial per a consum humà es perden al llarg del cicle alimentari, del camp al plat, i no arriben a consumir-se. 

La plataforma Aprofitem els aliments (PAA), associació que treballa amb els agents implicats en la cadena dels aliments (productors, empreses, entitats, consumidors…) per trobar solucions comunes al problema del malbaratament d’aliments, a Catalunya es malbaraten 262.471 tones d'aliments anuals, l’equivalent a 35kg per persona i a 112 euros per habitant. Aquesta xifra només té en compte  les darreres fases del cicle alimentari: restauració, comerç al detall i consum. Si es contempla la totalitat del cicle (incloent-hi sector primari, agroindústria i distribució), la xifra arriba a 500.000 tones d’aliments malbaratats/any.

Davant d'aquesta situació, la plataforma organitza la jornada Zero Food Waste, un àpat d’aprofitament popular i gratis per a 1.000 persones al Passeig Clavell, al final de la Rambla del Poblenou, elaborat amb aliments recuperats que, tot i ser de qualitat, queden fora dels circuits de comercialització. Podeu inscriure-us aquí, i reservar el vostre plat. Si a més a més voleu participar-hi com a voluntaris i aprendre com es prepara un dinar per a un miler de persones amb aliments que, teòricament, han quedat fora de circuit, podeu fer-ho aquí

La idea és sortir al carrer per reivindicar els aliments com un tresor valuós. Des de la plataforma Aprofitem els aliments estimen que recuperaran una tona d’aliments, que suposa un estalvi mediambiental de 1.500 kg de CO2, 52.800 litres d’aigua, 1,40 hectàrees de terra i 3.000 euros

El Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de la Universitat de Barcelona (CETT-UB) lidera l’equip de cuina. Oscar Teixidó, cap de cuina del Campus CETT, i els xefs Felipe Celis i Fernando Martínez-Conde lideren la proposta gastronòmica i dirigiran la cuina, assumint el repte de cuinar per mil persones. Els experts cuiners del Campus CETT, compromesos amb els objectius de la PAA, reconeixen que "l’aprofitament és un coneixement que estem desaprenent, però hauríem de recuperar perquè ens lliga a l’origen de molts dels nostres plats i fa la pràctica del nostre ofici més sostenible", fet que els engresca a participar en aquesta edició del Zero Food Waste BCN.

Us hi apunteu?

Últimes notícies

    Publicitat