Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Central
La Central (Eixample)

16 llibres per a la 'rentrée' literària 2018

Rojals, Pedrals, Wolfe, Pàmies, Margarit, Bonet i Cărtărescu tenen llibres nous per a la tornada a l'activitat

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Amb la Setmana del Llibre en Català a tocar i un juliol i agost durant els quals hem pogut aprofitar el temps per llegir els llibres més engrescadors de la primera meitat de l'any, arriben les novetats literàries més esperades de la temporada, les de setembre, mes dedicat a la literatura en majúscules. I no ens queixarem, ja que tenim novetats, entre d'altres, de Marta Rojals, Paula Bonet, Tom Wolfe, Josep Pedrals, Mircea Cărtărescu, Joan Margarit, Sergi Pàmies i nou autors més que us animem a recuperar, descobrir i/o paladejar.


NO T'HO PERDIS: Llibreries que obren en diumenge

El top 16

Els límits del Quim Porta, de Josep Pedrals

1. Els límits del Quim Porta, de Josep Pedrals

LaBreu. 624 pàgs. 23 €

Després d''El furgatori' i 'El romanço d'Anna Tirant', Josep Pedrals tanca un cicle de dotze anys en què s'ha dedicat a bastir una obra monumental sobre la disbauxa i l'ésser catalanesc, un torrent divertit i eixelebrat que li ha valgut molts premis, com el Lletra d'Or, adaptacions teatrals i els elogis de lectors, crítics i tutti quanti. Pedrals és, sens dubte, un dels poetes més populars de la seva generació i un dels més internacionals, ja que ha recitat la seva obra als cinc continents.

El cel no és per a tothom, de Marta Rojals

2. El cel no és per a tothom, de Marta Rojals

Llibres Anagrama. 596 pàgs. 22,90 €

Marta Rojals emprèn amb aquesta novel·la el seu projecte literari més ambiciós en intentar fer un retrat de la societat catalana dels 40 anys a través d'una família, la família Costa. Autora de les celebrades 'Primavera, estiu, etc'. i 'L'altra', Rojals traça un imbricat laberint de decepcions, estires-i-arronses, complicitats entre tres germans (Pep, Sara i Eva), uns pares que han intentat refer les seves vides i un món que en quatre dècades ha fet la volta com un mitjó.

 

Publicitat
L'ala esquerra (Encegador I), de Mircea Cărtărescu

3. L'ala esquerra (Encegador I), de Mircea Cărtărescu

Edicions del Periscopi. 480 pàgs. 18,90 €

Aquesta és la primera part de la cèlebre trilogia Encegador (Orbitor), de Mircea Cărtărescu, una peça literària concebuda en forma de papallona que narra un viatge vital a través d’un Bucarest on es fonen l’experiència personal i el temps històric. Aquest volum se centra en la infantesa i la joventut del protagonista, un trajecte mitològic i fantasmal on les estàtues cobren vida i els records familiars esdevenen llegendes fosques. Després de 'Solenoide', només podem dir que tenim unes ganes tremendes de llegir la famosa trilogia d'un dels grans autors del nostre temps.

Roedores, de Paula Bonet

4. Roedores, de Paula Bonet

Literatura Random House. 48 pàgs. 20,90 €

Fa uns mesos, Paula Bonet va confessar que havia perdut un fill. I ara, amb aquest llibre, trenca el tabú i el silenci que envolta les pèrdues gestacionals. Després de patir dos avortaments, l'autora fa públic un animalari que va dibuixar per a la seva filla mentre estava embarassada. I que té forma de desplegable en el qual presenta diferents espècies i la seva forma de vida, una petita obra d'art amb el seu estil característic que connecta amb l'altre element d'aquest projecte tan especial: durant els seus mesos d'embaràs i els dies que van seguir als avortaments, Bonet va escriure un diari titulat 'Cuerpo de embarzada sin embrión'.

 

Publicitat
Moonglow, de Michael Chabon

5. Moonglow, de Michael Chabon

Catedral. 500 pàgs. 27 €.

El gran hereu de Bellow i Roth, sobretot després d''El sindicat de policia yiddisch', torna amb una gran novel·la, que, de fet, va al principi dels temps. Després de la publicació de la seva primera novel·la, 'Els misteris de Pittsburg', el 1989, Chabon va viatjar fins a Oakland, Califòrnia, per visitar el seu avi, que estava molt malalt. Sabent que aquella seria la darrera vegada que veuria el seu nét i amb l’ànsia de deixar-li algun llegat, l’avi li va explicar a Chabon nombroses històries que el jove escriptor no havia sentit mai. Aquestes històries són la base de Moonglow.

La vida material, de Marguerite Duras

6. La vida material, de Marguerite Duras

Club Editor. 192 pàgs. 16,50 €.

Un llibre de no ficció sobre la vida per Marguerite Duras: una confessió en forma de conversa. Organitzat en 48 capítols curts, aquest llibre parla de la casa, els homes, l’alcohol, la ciutat, el pànic, la frigidesa, la tele, les mares boges... Ella en diu“agafar el carrer ample de la paraula per poder anar a tot arreu”. Per a molts dels seus lectors, aquest és un llibre que forma part del cànon íntim de l'autora de 'L'amant': una paraula inspiradora.

Publicitat
Per tenir casa cal guanyar una guerra, de Joan Margarit

7. Per tenir casa cal guanyar una guerra, de Joan Margarit

Proa. 192 pàgs. 18,50 €.

Si hi ha un poeta europeu que té milers de lectors aquest és, sens dubte, Joan Margarit. Ara, als 80 anys, ha decidit recuperar la memòria de la infantesa. El poeta no espigola agendes o àlbums familiars, sinó que es capbussa en els records que li han quedat clavats i tracta d'entendre per què són allà i de quina manera tenen a veure amb la construcció de la seva vida i de la seva poesia.

Llum d'agost, de William Faulkner

8. Llum d'agost, de William Faulkner

Edicions de 1984. 544 pàgs. 23,90 €

Aquesta és una de les novel·les més admirades del nord-americà William Faulkner, autor d''El soroll i la fúria' i 'Santuari', entre d'altres. El naixement del fill de la Lena Grove i en Lucas Burch, que té lloc al cor de l’estiu meridional, és l’epicentre del qual arrenquen o amb el qual coincideixen els esdeveniments cabdals de la història, una de les més enlluernadores i violentes de la saga del comtat de Yoknapatawpha.

Publicitat
L'origen dels altres, de Toni Morrison

9. L'origen dels altres, de Toni Morrison

Ara Llibres. 120 pàgs. 14,90 €

La identitat i la raça vertebren la literatura de la premi Nobel nord-americana Toni Morrison. Quin és el motiu que empeny els humans a construir la figura de l’altre? Per què ens espanta tant, la seva presència? Morrison repassa passatges de la seva pròpia experiència i també de la història, la política i especialment de la literatura, examinant autors com ara Ernest Hemingway, William Faulkner i Flannery O’Connor. 

Res de res, de Hanif Kureishi

10. Res de res, de Hanif Kureishi

Llibres Anagrama. 176 pàgs. 16,90 €.

Hanif Kureishi és, sens dubte, un dels cinc millors novel·listes britànics vius gràcies a llibres tan essencials com 'El Buda dels suburbis' o 'Intimitat'. Aquí, en Waldo, un cineasta que va tastar la glòria, els premis i l’aplaudiment de crítica i públic, es troba ara prostrat en una cadira de rodes. Malgrat l’edat, conserva intacta la libido, i la seva dona, la Zee, més jove que ell, es deixa magrejar de tant en tant. Kureishi explora les càrregues de la vellesa i la decrepitud física, els sòrdids conflictes matrimonials i sexuals i els mecanismes secrets de la creativitat artística.

Publicitat
Lluitar amb el diable, de Ngũgĩ wa Thiong’o

11. Lluitar amb el diable, de Ngũgĩ wa Thiong’o

Raig Verd. 288 pàgs. 21,90 €

L'autor kenyà relata com va ser condemnat a la Presó de Màxima Seguretat de Kamĩtĩ, sense judici, per escriure una obra de teatre de gran èxit en la seva llengua i per al seu poble. L’autor també explica com decideix escriure una novel·la en paper higiènic amagant-se de la vigilància dels seus carcellers en un intent de lluitar contra la humiliació. Ngũgĩ wa Thiong’o expressa el dolor causat per haver estat separat de la família i mostra l’esperit de resistència que permet l’esperança. Un dels grans narradors africans del nostre temps.

L'art de portar gavardina, de Sergi Pàmies

12. L'art de portar gavardina, de Sergi Pàmies

Quaderns Crema. 152 pàgs. 14 €.

Un dels grans autors del nostre temps, orfebre del relat, de la precisió, de la ironia. Aquí ens ho presenta tot a través de tretze contes que revelen una capacitat d’observació que confirma Pàmies com a artesà d’un estil cada vegada més depurat, en què les emocions i els detalls són protagonistes. De la pròpia infantesa a la vellesa dels pares, del romanticisme de la decepció al pànic d’estar a l’altura de les expectatives dels fills, de la perplexitat individual de l’adolescència a les cicatrius col·lectives del segle XX...

Publicitat
Escriure, de Stephen King

13. Escriure, de Stephen King

L'Altra. 260 pàgs. 17,90 €

L'autor de 'best-sellers' mundials com 'Carrie', 'It' o 'El mòbil', es reivindica com el gran escriptor que és. Poques vegades un llibre ha estat tan clar, tan útil i tan revelador com aquest assaig sobre l'ofici d'escriure, que comença amb la peculiar infància de King i ofereix al lector una mirada amena i divertida sobre la seva formació com a escriptor. 'Escriure' culmina amb el commovedor relat de com la seva necessitat d'escriure el va ajudar a recuperar-se del gravíssim accident que va patir l'estiu de l'any 2000, quan el va atropellar una furgoneta.

Invéntate algo, de Chuck Palahniuk

14. Invéntate algo, de Chuck Palahniuk

Literatura Random House. 352 pàgs. 20,90 €.

Aquesta és la primera col·lecció de relats curts de Chuck Palahniuk, un recull inèdit d'històries més una novel·la curta que pertorbaran el lector. L'obra inclou també una joia per a fans: la història precursora del clàssic generacional 'El club de la lluita', on s'ofereix una versió mai vista de Tyler Durden, el seu protagonista.

Publicitat
El regne del llenguatge, de Tom Wolfe

15. El regne del llenguatge, de Tom Wolfe

Empúries. 216 pàgs. 17,90 €.

Mort el 14 de maig passat, Tom Wolfe va ser tota la seva vida un home sense pèls a la llengua, que va parodiar el poder i va preguntar-se per què les coses són com són. Aquí, en aquest llibre pòstum, fa una crítica ferotge a Darwin i Chomsky, per dir que tot el que sabem sobre el llenguatge i l’evolució humana és incorrecte. Poca broma amb el fundador del Nou Periodisme! Mai no s'hi posava per poc.

Se'ns crema la casa, de Dan Marshall

16. Se'ns crema la casa, de Dan Marshall

Blackie Books. 422 pàgs. 19,90 €

Als 25 la vida Dan Marshall va fer un gir: va haver de deixar la feina per tornar a casa a cuidar dels pares. Va ser aleshores que va començar a escriure sobre les aventures tràgiques que havia viscut i estava vivint. De tot allò va sorgir aquest llibre, còmic, íntim, singular.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat