Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 5 llibres per recordar Hiroshima

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Hiroshima

5 llibres per recordar Hiroshima

Fa 70 anys que els EUA van fer caure les bombes atòmiques sobre el Japó. Nosaltres girem la vista enrere, amb cinc testimonis literaris de la tragèdia

Per Josep Lambies
Advertising

L’any 1959, Alain Resnais dirigia 'Hiroshima mon amour', un cim per a la història del cine francès, que encara avui fa tremolar el paper pintat de les parets. Marguerite Duras li havia escrit unes línies per a la primera escena, aquell recital entre els llençols de l’alcova on Emmanuelle Riva, amb les ungles clavades a l’esquena del seu amant, plorava sobre les runes atòmiques de les ciutats japoneses, atacades pel president Truman entre el 6 i el 9 d’agost del 1945. Just ara fa 70 anys. Com l’àngel d’aquell quadre de Paul Klee, girem la vista enrere. Perquè encara no heu vist res a Hiroshima.

Flores de verano

Flores de verano

El 6 d’agost del 45, quan va esclatar la primera bomba, Tamiki Hara era a casa dels pares a Motomachi. Es va salvar de miracle, perquè havia entrat al lavabo i havia tancat la porta amb pestell. Quan va sortir es va trobar un panorama dantesc. Va veure els cadàvers recremats estesos als carrers, els 'hibakusha' arrossegant la pròpia pell desfeta com la cera d’una espelma i la ciutat impregnada per l’olor de carn socarrimada. Just abans de la bomba es deia que Hiroshima era l’únic reducte segur del Japó. Després que tot s’ensorrés, Hara va escriure aquest relat, un dels primers sobre la catàstrofe que van veure la llum.

Impedimenta
141 pàg. 16,50 €

Pies descalzos

Pies descalzos

Keiji Nakazawa tenia 6 anys el dia funest en què els habitants de la regió de Chugoku van veure créixer el bolet atòmic sobre els seus caps. A mitjans de la dècada dels 70 va començar a treballar en una novel·la gràfica basada en els seus records d’Hiroshima: el galop dels cavalls desbocats, els cossos rostits, els cucs sortint de dins les llagues de la cara d’una nena. Són tres volums d’un gruix significatiu, dolorosos com el malson d’una nit de febre. Els de DeBolsillo n’acaben de reeditar el primer, i ja han anunciat que el segon arribarà a les llibreries el 15 de setembre.

Debolsillo
800 pàg. 19.95 €

Advertising
Hiroshima

Hiroshima

Quan va fer un any dels bombardejos d’Hiroshima i Nagasaki, John Hersey va publicar un reportatge al New York Times en què donava veu a sis testimonis directes dels fets, tots amb una història dantesca. Alfred Knopf no va trigar a publicar-lo amb llom i coberta, i així es va convertir en un 'best-seller'. Un parell de dècades més tard, els apòstols del Nou Periodisme el van reivindicar com un text modèlic, i ha arribat als nostres dies considerat una de les millors cròniques del final de la guerra.

Debate
183 pàg. 19,90 €

Lluvia negra

Lluvia negra

Aquest és un dels títols més exportats del 'genbaku bungaku', aquell gènere literari nascut en els temps de la capitulació per explicar històries sobre la destrucció atòmica. El seu autor, Masuji Ibuse, situa aquest relat sota la pluja negra que va caure en el perímetre de l’àrea afectada per la detonació. La protagonista és una noia, la Yasuko, que veu aquest ruixat radioactiu amb cara de terror. És com si els núvols vomitessin un carregament de quitrà, com si hi hagués un petroler amb el buc foradat penjat del cel.

Asteroide
388 pàg. 21,95 €

Advertising
Cuadernos de Hiroshima

Cuadernos de Hiroshima

Aquesta és la part de Kenzaburo Oé, Nobel de Literatura l’any 1994 i una de les grans atalaies de les lletres nipones de la segona meitat del XX. El seu pare va morir en els assalts del Pacífic, quan ell era un nen de cria, i l’alarma nuclear el va agafar en plena pubertat. N’ha parlat en bona part de la seva obra. Fins i tot va editar un llibre de relats sobre Hiroshima i Nagasaki, 'Atomic aftermath'. Però aquests quaderns, escrits arran d’una visita a l’escenari del drama a principis dels 60, s’emporten la palma.

Anagrama
244 pàg. 17,90 €

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising