Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 5 motius per (re)descobrir el flamenc
Tablao Flamenco Cordobés
Tablao Flamenco Cordobés

5 motius per (re)descobrir el flamenc

La Barcelona gitana ha llegat a la nostra cultura una empremta alegre i genuïna que es viu en plena essència al Tablao Flamenco Cordobés. No calen motius per anar-hi, però, per si de cas, te'n donem 5 de pes!

Per Time Out en col·laboració amb Tablao Flamenco Cordobés
Advertising

A Barcelona, ciutat multicultural, el flamenc està arrelat des de finals del segle XIX. Es va obrir camí en l’escenari del Liceu i va ampliar el seu radi pels cafès cantants que van sorgir al centre de Barcelona i on actuaven les principals figures de l’època. A meitats del segle XX, Carmen Amaya, nascuda al Somorrostro, el barri de barraques de la Barceloneta, va esdevenir la bailaora més famosa de tots els temps i una artista de referència a nivell internacional, i va posicionar la nostra ciutat en la ruta del flamenc.

La seva herència encara es pot viure i sentir avui dia al Tablao Flamenco Cordobés de la Rambla. Aquest temple flamenc, inaugurat el 1970, ha apostat sempre per portar al seu escenari a les principals figures d’aquest art. En aquest tablao, ja mític, on molts artistes rellevants han forjat la seva carrera, es pot gaudir en viu del cant, la guitarra i el ball de llegendes vives del flamenc i també de joves revelacions. Segueix l’esperit d’un tablao flamenc autèntic i ofereix, a més de l’espectacle, un restaurant amb una cuidada gastronomia que fa de la vetllada una experiència completa. Cal descobrir-lo i redescobrir-lo sempre que es pugui!

Que per què? Doncs perquè...

1. ...Barcelona és bressol i punt de trobada de grans artistes

Quan el matrimoni format pel guitarrista Luis Ademe i la bailaora Irene Alba va transformar una antiga sala de festes de la Rambla en el que esdevindria el temple del flamenc barceloní, el turisme encara no s’havia fet seves ni la Rambla ni la resta de la ciutat. El Tablao Flamenco Cordobés es va obrir pas oferint al públic d’aquí espectacles de gran qualitat artística i ben aviat es va consolidar com un lloc de referència pels professionals i per a tots els amants de l’art flamenc. Des d’aleshores, i regentat per la mateixa família, manté les seves arrels i continua defensant l’art i la qualitat per davant de tot. Al voltant del seu tablao han ampliat el cercle íntim i han forjat una gran família flamenca, d’aquí i d’arreu, que fa d’aquest local emblemàtic el seu punt de trobada a la ciutat.

Al seu escenari han actuat figures de la talla de Carmarón de la Isla, Manuela Carrasco, Farruco, Chocolate, La Tati, Manolete, Farruquito, Miguel Poveda... Si be Carmen Amaya no va actuar mai al Tablao Flamenco Cordobés, sí que ho fa, avui dia, la seva neboda-néta Karime Amaya, hereva de la seva manera salvatge de ballar. Nascuda a Mèxic DF, on la seva família s’havia arrelat i on la seva àvia va obrir l’escola de flamenc on ella es va formar, ha esdevingut una de les principals figures internacionals i des de que va arribar a Barcelona, pels volts del 2010, ha fet d’aquest escenari la seva llar.

Tablao Flamenco Cordobés
Tablao Flamenco Cordobés

2. ...es viu la festa amb una intensitat inigualable

Els tablaos es caracteritzen per ser locals petits, acollidors i íntims, on el flamenc es viu en tota la seva autenticitat i tradició, una essència que el Tablao Flamenco Cordobés manté des dels seus inicis. Al seu escenari la música en viu i sense micròfons, la improvisació contínua i la proximitat del públic generen una atmosfera màgica i on el ‘duende’ que apareix amb el flamenc es sent amb plena intensitat.

Si alguna cosa ha distingit aquest tablao de la resta és la seva cuidada posada en escena, més teatral que en el flamenc clàssic i amb un respecte absolut envers l’espectacle. El ‘cante jondo’, el ritme de la guitarra, les palmes i el ‘zapateao’ es fusionen de la mà de les principals figures del flamenc elevant sentiments intensos, que van des de queixes, crits i clams a declaracions d’amor i esclats de riure. Per viure-ho i sentir-ho.

Advertising
Farru al Tablao Flamenco Cordobés

3. ...hi ha noms imprescindibles que cal gaudir en directe

En molts dels espectacles que ofereix el Tablao Flamenco Cordobés s’hi barregen cognoms de famílies mítiques vinculades al flamenc, com els Farruco, els Amaya i els Carmona, entre d’altres. Un dels títols vigents, ‘Carmen Carmen Carmen’, ret homenatge, precisament, a la bailaora Carmen Amaya, que es va obrir camí des de les tavernes marineres de la Barceloneta fins arribar a actuar a la Casa Blanca davant del President Roosevelt. L’entusiasme i l’energia es renova cada tres setmanes amb una programació que ofereix la presència garantida de les primeres figures del panorama flamenc del moment. Solistes de companyies prestigioses a nivell internacional, com les de Sara Baras i Cristina Hoyos, hi fan estada al tablao de la Rambla durant les seves gires. També hi actuen els guanyadors dels concursos més importants del panorama flamenc i les joves promeses que cada any sorgeixen en aquest art.

A més de Karime Amaya, artistes com Farru, Juana Amaya, Pepe Torres, Jesús Carmona, Farruquito, El Yiyo, Amador Rojas, Belén López, Pastora Galván, Alfonso Losa, José Maya, Juan de Juan, Barullo, La Tana i molts altres són algunes de les estrelles consagrades i joves promeses que formen part de l’elenc dels espectacles de flamenc d’aquest tablao històric de la Rambla.

4. ...tenim un dels millors tablaos del món

La influència del món àrab en el flamenc es fa palesa en entrar al Tablao Flamenco Cordobés. El vestíbul i la escala principal tenen una decoració inspirada en l’art nazarí, que pren com a model l’Alhambra de Granada i que s’endinsa fins un parell de salons amb vistes a la Rambla, on s’hi ubica el restaurant.

I en el cor del local, el tablao s’emmarca sota una cúpula blanca amb una arquitectura que li confereix l’aspecte d’una cova. Les rajoles acolorides fins a mitja paret i les cadires de vímet al voltant de l’escenari de fusta conviden a viatjar a un racó d’Andalusia, pàtria del flamenc. Amb cabuda per no més de 180 persones, gaudir d’un espectacle en aquest indret privilegia es transforma en una festa familiar íntima i vibrant.

Advertising

5. ...l’experiència també és gastronòmica!

La gastronomia del restaurant del Tablao Flamenco Cordobés recupera l’essència tradicional de la cuina mediterrània i de terra endins, amb matisos contemporanis. A càrrec de Jordi Narro, format entre els fogons de cuines tan reconegudes com el Celler de Can Roca, El Bulli o el Racó de Can Fabes, té la premissa de fer servir només productes de mercat de primera qualitat.

Proposa una àmplia oferta de plats i menús que recorren la geografia peninsular, i que inclouen propostes vegetarianes, veganes i halal. Es pot triar entre fer una degustació de tapes clàssiques o un menú degustació amb més de quaranta plats que és tot un festival pels sentits. Des d’un test andalusí amb verduretes, terra comestible i flors o un salmorejo andalús, als pintxos d’Euskadi, el pop a Feira gallec, el pernil ibèric amb pa amb tomàquet, una paella valenciana o uns clàssic canelons catalans... Tot un viatge pel paladar en el que no hi falta de res!

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising