Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Marilyn tenía once dedos

9 llibres de moda, art i fotografia per celebrar Sant Jordi 2016

Propostes fotogràfiques, autoedicions i llibres il·lustrats per contemplar

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Una autoedició fotogràfica molt personal de la Primavera àrab; una visió il·lustrada i anecdòtica de les estrelles del cel·luloide; lliçons de política i sociologia que malauradament no han passat de moda; una història de la Moda; les floretes de Mapplethorpe; arquitectura i autobiografies a mig camí de la realitat i la ficció...  Aquí alguns llibres per ser llegits i contemplats.

Breve historia de la moda

Breve historia de la moda

Giorgio Riello. Il·lustracions de Lara Costafreda
Gustavo Gili.
19,90 €.

Giorgio Riello ofereix un relat de la història de la moda des de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat. "No es tracta només de comprendre què pot aportar la moda a la història sinó què pot fer la història per comprendre la moda", afirma Riello al pròleg del llibre. El passeig per sis segles de moda i indumentària, per aquesta disciplina en què conflueixen forces econòmiques, polítiques i socials, s'acompanya de les il·lustracions de traç elegant de Lara Costafreda.

Mapplethorpe Flora

Mapplethorpe Flora

Robert Mapplethorpe
Phaidon.
175 €.

Robert Mapplethorpe s’havia dedicat a l’'assamblage' fins que es va fer amb una Polaroid, a principis dels 70, i va començar a fotografiar tulipes, orquídies, roses i margarides per aprendre sobre la llum, l’exposició i la composició. El fotògraf dels nus provocatius seguiria disparant flors fins a la seva mort, el 1989; aquesta producció extensa i sensual, de gran rellevància per a la carrera de l’artista, es recull a 'Mapplethorpe Flora': 275 imatges dels estudis florals més el pròleg de Dimitri Levas, ajudant de Mapplethorpe, on explica que li comprava flors de formes perfectes i arquitectòniques que l'artista retratava com a escalfament i entrenament.

Publicitat
Discordia

Discordia

Moises Saman. Daria Birang
Grafiche Antiga.
55 € (en venda a Wer-Haus)

Moises Saman, fotògraf de l'agència Magnum, proposa una aproximació sensorial i emotiva al conflicte del Pròxim Orient, que va viure en primera persona de 2011 a 2014 mentre treballava per capçaleres com The New York Times, The New Yorker i TIME magazine. A través de fotografies, sèries, jocs visuals i collages –realizats per Daria Birang–, Saman ens apropa a un període d'incertesa i ens recorda com de fina és la línia que separa víctimes i perpetradors.

Fuego y cenizas

Fuego y cenizas

Juan José Lahuerta
Tenov.
26 €.

"Propóngome hacer estudios serios de ornamentación", escriuria Antoni Gaudí a finals del segle XIX. L'arquitecte i cap de col·leccions del MNAC, Juan José Lahuerta, revaloritza estudis, documents i materials que apropen a les tècniques revolucionàries emprades per Gaudí per concebre una ornamentació que va resultar revolucionària per al seu temps. Tot i que, com defensa Lahuerta, l'arquitecte modernista no era un geni aïllat sinó un bohemi 'fin de sciècle'.

Publicitat
Fantastic Architecture

Fantastic Architecture

VV.AA
Primary Information.
49,95 € (en venda a múltiplos)

El 1969 es publicava 'Pop Architektur' i un any després, l'editorial vinculada al grup Fluxus reeditava aquesta antologia arquitectònica on es repassen les connexions entre el pop art i els artistes i pensadors dels anys 60, com John Cage, Kurt Schwitters i Joseph Beuys. Trenta i pocs anys després que ho fes Something Else Press, Primary Information ens fa accessible aquesta joieta facsímil.

Historias reales

Historias reales

Sophie Calle
La Fábrica.
24 €.

Potser és el llibre més proper a l'autobiografia que mai farà l'artista conceptual Sophie Calle, reconeguda per obres que beuen de referències personals, a mig camí de la realitat i la ficció. La Fábrica edita per primera vegada en castellà aquesta obra de petit format; a la coberta, la girafa de taxidèrmia que va batejar amb el nom de la seva mare. La dedicatòria és per a l'home més fidel i estable de la seva vida, el seu pare Bob Calle.

Publicitat
Las mujeres y los hombres

Las mujeres y los hombres

Equipo Plantel. Il·lustracions Luci Gutiérrez
Media vaca.
14 €.

L'editorial valenciana Media Vaca està d'enhorabona: han rebut el premi de la fira infantil i juvenil de Bolonya en la categoria de no ficció per la sèrie 'Libros para mañana', que va ser publicada el 1977 i 78 per l'editorial La Gaya Ciencia per apropar als petits conceptes com la democràcia, les classes socials, la dictadura i els gèneres i rols. Ara llibres com 'Las mujeres y los hombres' podrien ser llegits per tres generacions i comprovaríem que, tot i que ha plogut molt, les coses han canviat poc...

Ciertas vidas perras

Ciertas vidas perras

Adrià Cañameras. Textos Jorge M. Fontana
Terranova.
48 €.

En aquest llibre descobrireu Madrid amb els ulls del fotògraf Adrià Cañameras, que va començar a disparar la ciutat quan la seva nòvia va traslladar-s'hi per motius professionals. L'arquitectura, els parcs i els seus habitants són protagonistes d'un treball realitzat al llarg de dos anys en què la crònica personal i l'experiència de l'autor, acompanyat dels textos de Jorge M. Fontana, es barregen amb els retrats d'una ciutat majestuosa.

Publicitat
Marilyn tenía once dedos

Marilyn tenía once dedos

Maria Herreros
Lunwerg.
19,95 €.


Maria Herreros és d'aquelles persones que no s'aixeca de la butaca del cine fins que no ha aparegut el darrers dels crèdits. Al pròleg de 'Marilyn tenía once dedos en los pies', diu que ho fa per trobar noms graciosos però també per conèixer les intimitats que s'amaguen darrere dels focus. La seva passió i coneixement pel món del cinema ha donat lloc a un llibre il·lustrat que explora els mites i llegendes dels grans noms del cel·luloide.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat