Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Santa Maria Del Mar
© Karl Blackwell / Time Out

Barcelona a peu: Comerç medieval

Un recorregut Time Out per la Barcelona medieval

Publicitat

Comencem a la plaça de l'Àngel, on hi havia l'antiga plaça del Blat, i creuem la Via Laietana fins al carrer Bòria, que continua fins la petita plaça de la Llana, que fa referència a l'antic centre de comerç de llana. Els carrerons de l'esquerra duen noms de comerciants d'aliments: carrer de Mercaders, carrer de l'Oli o el carrer dels Semolers, on s'hi feia sèmola. Tot i això, una vegada creuada la plaça els noms canvien a Corders (que feien cordills) i Carders (on cardaven la llana).

Al punt on els noms canvien, trobem la placeta Marcús, amb una petita capella romànica del mateix nom construïda a principis del segle XII. Si continuem una mica més pel carrer Carders arribem a la plaça de Sant Agustí Vell, amb elements arquitectònics que es remunten a l'edat mitjana. Entrem al carrer Basses de Sant Pere, que ens condueix, a l'esquerra, a una casa del segle XIV.

Retrocedim fins a Carders i girem a l'esquerra al carrer Blanqueria, on es rentava la llana abans de ser filada. Al carrer Assaonadors (“adobers”) girem a la dreta i, darrere la capella Marcús, trobem l'Estàtua de Sant Joan Baptista, el patró del gremi de l'adoberia.

Ara som a la part alta del carrer de Montcada, un carrer preciós on a més hi ha alguns dels millors museus de Barcelona. Després de creuar el carrer Princesa, el primer palau medieval de comerciants que trobem és el Palau Berenguer d’Aguilar, que acull el Museu Picasso i que ocupa quatre palaus més. Davant trobem un dels palaus més grans i majestuosos, el Palau dels Marquesos de Lió, que actualmente acull el Museu Tèxtil i compta amb una elegant cafeteria.

Baixem aquest carrer uns metres i a la dreta trobem el carrer dels Sombrerers. A l'altra costat hi trobem el carrer més estret de Barcelona, el carrer de les Mosques, que actualment està tancat per evitar actes incívics. El carrer Montcada acaba al passeig del Born, centre comercial de la ciutat des de fa 400 anys. Girem a l'esquerra i trobem el carrer Flassaders i a la dreta el carrer Rec, on es trobava l'antic canal de rec. El baixem i girem per Esparteria, on es teixia l'espart. Dels carrerons laterals hem dedestacar el carrer Calders, on hi havia les calderes de fundició, i el carrer Formatgeria, on es feien formatges. Després ve el carrer Vidrieria, on el cristall s'emmagatzemava i es venia. El carrer Esparteria desemboca al carrer Ases, que es creua amb el carrer Malcuinat. Abandonem els antics carrerons girant a l'esquerra al carrer Espaseria i davant nostre s'estén el Pla de Palau. Girem a la dreta i entrem pel carrer Canvis Vells.

A mà esquerra s'amaga el carrer Panses, un petit passatge abovedat que té al damunt el segon balcó una antiga cara esculpida en pedra que indicava la presència d'un burdell legalitzat. Al final del carrer dels Canvis Vells s'obre la plaça de Santa Maria i l'església de Santa Maria del Mar, de visita obligada. A la nostra esquerra trobem el carrer dels Abaixadors, on els mossos descarregaven la mercaderia. Agafem el carrer Argenteria, que ens torna a la plaça de l'Àngel una altra vegada.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat