Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Catedral i Museu Diocesà de Tarragona

  • Què fer
Catedral i Museu Diocesà de Tarragona
©Joan Capdevila Vallvé
Publicitat

Time Out diu

Una catedral que combina arquitectura gòtica i romànica, amb un claustre que inclou un museu de col·leccions de retaules, escultures, ceràmica, tèxtils i més

La catedral de Tarragona, dedicada a Santa Tecla, s'alça en el punt més alt de la ciutat com a símbol del poder social i econòmic de l'Església durant l'edat mitjana, i es va consagrar l'any 1331. En aquest emplaçament ple d'història anteriorment hi havia hagut una mesquita del segle X, una basílica cristiana d'època visigòtica i, abans, un temple romà. I és que a Tarragona la catedral amaga als seus fonaments un antic temple dedicat a August. Mereix una visita, per conèixer així també el seu claustre, un conjunt arquitectònic i escultòric excepcional a cavall dels segles XII i XIII. 

Estructura de la catedral i de la plaça

La Catedral, que va ser planificada en creu llatina amb una longitud de 104 metres i un gran claustre amb decoració de marbre i 295 capitells, es va convertir en una de les catedrals romàniques més imponents de la cristiandat. Compta amb més de 26 capelles i amb una façana principal que destaca pel gran volum de l'absis central. Aquesta façana d'estil gòtic desemboca al Pla de la Catedral, una plaça amb edificis d'època medieval amb història com la Casa Balcells: un restaurant on gaudir de la cultura de l'Antiga Roma i del menjar casolà.

Elements interessants de la catedral

El Retaule major de la Catedral és un dels millors exemples de l'escultura gòtica catalana i representa escenes de la vida i martiri de Santa Tecla. 

El Cimaci de la processó de les rates, de mitjans del segle XIII, destaca entre els capitells del claustre per la seva originalitat. És una narració de dues escenes que crida l'atenció, ja que a diferència de les altres no és de temàtica religiosa: a la primera una processó de rates es disposa a enterrar un gat presumptament difunt, i a la segona el gat salta damunt d'una rata mentre les altres fugen. 

On es troba el Museu Diocesà?

El claustre gòtic, que destaca per una decoració escultòrica extensa i arcs de mig punt sostinguts per columnes bessones, acull el Museu Diocesà. D'aquest museu hi destaquen especialment les col·leccions d'art religiós d'època medieval i moderna procedents de Tarragona i de la seva diòcesi; retaules, escultures de pedra o tallades de fusta, orfebreria, forja, tèxtil, ceràmica, etc. 

Horari i visites guiades

La catedral és oberta cada dia de 9.30 a 19 h. Els diumenges l'horari és de 14.30 a 19 h. 

El museu obre cada dia de 10 a 20 h. Els diumenges l'horari és de 15 a 20 h.

Hi ha disponible cada dia una visita detallada d'aquesta catedral d'una durada aproximada de 3 hores, que s'hi accedeix amb una reserva prèvia.

Escrit per
Jana Serra

Detalls

Adreça
Pl. Pla de la Seu, s/n
Tarragona (Tarragonès)
43003
Preu
10 € tarifa general, tarifes reduïdes a partir de 5,50 €.
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà