Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Seguici de Santa Tecla
Foto: Montse Riera

Les 14 cites imprescindibles de les festes de Santa Tecla de Tarragona

Set-centes espelmes no es bufen cada dia i, per aquest motiu, enguany, del 12 al 25 de setembre, Tarragona ens convida a celebrar les Festes de Santa Tecla amb una programació extraordinària. Repassem totes les activitats que no us podeu perdre!

Time Out en col·laboració amb l'Ajuntament de Tarragona
Publicitat

Santa Tecla té un munt de moments especials perquè cadascú trobi el seu preferit i celebri la tradició a la seva manera. Concerts, enceses, castellers, balls, rituals per a petits i grans… Sentir-se un autèntic tecler o teclera serà fàcil amb aquesta quantitat de propostes culturals que tindran lloc del 12 al 25 de setembre.
Seran catorze dies en què Tarragona celebrarà la seva festa més coneguda i estimada; catorze dies per conèixer la ciutat i viure-la com mai ho havíeu fet abans. Perquè estem segurs que ja l'heu trepitjada altres ocasions... però, per aquestes dates, Tarragona és tota una altra història.
Barrejant modernitat i tradició, les activitats que hi viureu commemoren el passat de la ciutat, us fan gaudir del present i us projecten cap al futur. Hi trobareu moments que estan presents en totes les celebracions populars de casa nostra i també aquells que només els podreu contemplar entre la màgia de la ciutat. Aquest setembre, escapeu-vos fins a Tarragona i celebreu una de les festes més importants del país! Des de la festa inaugural al colofó que ho cremi tot, repassem aquells 14 moments de la Santa Tecla d'enguany que no poden faltar en la vostra visita a la capital de la província. I si us quedeu amb ganes de saber-ne més, consulteu la programació sencera a la web!

'Setembre': l'espectacle inaugural
Foto: PEP ESCODA

1. 'Setembre': l'espectacle inaugural

Pel veïnat, setembre és com la primera pàgina del calendari: un mes que significa represa, renaixement i una entrada a la tardor amb regust de primavera. Ara, després de 700 anys commemorant i imaginant la Tecla del passat, per l’espectacle inaugural 'Setembre', quatre dones de quatre edats diferents, entre les quals figuren les actrius Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets, Júlia Creus i Maria Teresa Roig, encarnaran les diverses edats i peripècies de Santa Tecla amb la Tarragona actual com a escenari. Serà un retrat de la ciutat del 2022 amb aires de tradició, sota la prestigiosa direcció escènica de Marc Chornet. Feu-vos amb les vostres entrades!

- Dl. 12 a les 20 h. Tarraco Arena Plaça.

Seguicis populars catalans
Foto: Ajuntament de Tarragona

2. Seguicis populars catalans

Cada any, la Mostra Folklore Viu convida a la ciutat manifestacions festives d’altres pobles i ciutats del país, l’estat i el món. Tarragona es converteix en una cercavila on, a més de tenir contacte amb la tradició de la ciutat, podem presenciar cultures d’arreu. Enguany, però, aquesta mostra anirà dedicada als seguicis populars dels Països Catalans i ens portarà una selecció de més d’una vintena d’elements d’algunes de les principals festes majors del nostre territori. Serà una oportunitat per contemplar, conèixer i gaudir de la riquesa cultural i lingüística de casa nostra en un escenari tan meravellós com és la ciutat de Tarragona.

‘Constancia invicta’: la dona darrere la Santa
Foto: DAVID AVILA

3. ‘Constancia invicta’: la dona darrere la Santa

Tothom coneix la Santa. Però heu pensat mai en la dona que hi ha darrere d’aquesta patrona tan celebrada i recordada? Basant-se en aquesta pregunta, la companyia La Im.perfecta Dansa presentarà 'Constància invicta': un espectacle que, a través del cos i del moviment, ens acostarà a aquest personatge històric i proper, extraient-ne les particularitats personals fins a arribar al mite. La companyia té la mà trencada a saber colpir i per reflexionar el públic sobre la història, com ja ho va fer amb 'Memòria de les oblidades', sobre les dones assassinades pel franquisme al convent de les Oblates. Ara tornarà a emocionar amb la seva mirada de dona atrapada en la Santa.

La Crida: la tronada que ho origina tot!
Foto: Laia Díaz

4. La Crida: la tronada que ho origina tot!

És l’inici de les festes i un moment màgic en què la plaça de la Font s’omple de gent que va a veure l’encesa dels Onze Morters. A partir d’aquí, la ciutat no para quieta fins al dia
25 de setembre!

- Dj. 15 a les 19 h. Pl. de la Font.

Santa Tecla Petita
Foto: Laia Díaz

5. Santa Tecla Petita

Els petits també tenen protagonisme aquests dies: el Seguici Petit és una reproducció infantil de la Baixada de l’Àliga, una cercavila de la Santa Tecla Petita i un correfoc per a petits. Feu que visquin la tradició a la seva mida i des de ben joves. En les últimes dècades, s’ha consolidat com una de les principals formes de participació dels infants en la festa.

- Dl. 19 a les 19 h. Pl. de la Font.

El Retaule
Foto: MARC COLILLA

6. El Retaule

Un espectacle gestat el 1991 per Jaume Guasch Pujolà i d’una força escènica brutal a l’interior de la Catedral de Tarragona. Descobrireu qui era Santa Tecla a través d’una forta dosi d’emoció i màgia.

- Dt. 20 a les 22.30 h. Catedral.

Jornades castelleres
Foto: Manel R. Granell

7. Jornades castelleres

Les festes majors són moments estel·lars dels castells i a la cita tarragonina en trobareu un calendari farcit. El dia 18, a la Diada del Primer Diumenge gaudirem d’una jornada amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafrancaels Xiquets de Tarragona i Colla Jove Xiquets de Tarragona). El 23 de setembre, a la Diada de Santa Tecla, podrem veure a la plaça de la Font les quatre colles locals  (les dues ja esmentades amb Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau). I el dia 24 tindrà lloc la baixada dels pilars caminant per part de les quatre colles locals. Un dels moments més emotius de la festa!

Pregó i arrencada de gegants
Foto: Laia Díaz

8. Pregó i arrencada de gegants

Després del pregó que pronunciarà la periodista esportiva Danae Boronat, filla de Tarragona, viureu una arrencada de gegants per conèixer la varietat gegantera de la ciutat. Les nostres festes no s’entendrien sense aquests personatges llargueruts!
- Dc. 21 a les 19 h. Pl. de la Font.

Baixada de l’Àliga
Foto: Ajuntament de Tarragona

9. Baixada de l’Àliga

Cada setembre la plaça de les Cols s’omple de bestioles i personatges de la cultura popular. L’Àliga, la Mulassa, el Lleó i els Gegants protagonitzen una cercavila musical i nocturna en què vosaltres mateixos podreu fer ballar les peces. És una oportunitat única acompanyada d’una estampa preciosa: la nit d’estiu il·luminant els carrerons de la ciutat.

- Dc. 21 a les 24 h. Pl. de les Cols.

Toca Peron!
Foto: Laia Díaz

10. Toca Peron!

Us assegurem que us ho passareu pipa i riureu de valent. Amb humor escatològic i sexual, el Ball de Dames i Vells és un seguit de representacions al carrer del seu ball parlat, en què repassen l’actualitat política amb una mala llet hilarant.

- Dj. 22 i dv. 23. Diverses places de Part Alta.

El Seguici de Santa Tecla
Foto: Laia Díaz

11. El Seguici de Santa Tecla

No us perdeu tres moments troncals de les festes: la Cercavila del 22 de setembre, l’Anada Tornada a Ofici del dia 23 i la Processó del mateix dia, a la tarda. Són tres actes imprescindibles per viure el seguici popular de la ciutat. Durant aquests dos dies també us divertireu amb les representacions de balls parlats tarragonins!

- Dj. 22 a les 19 h i dv. 23 a les 9.15 i 18.15 h. Pl. de la Font.

L’entrada del Braç
Foto: DAVID OLIETE

12. L’entrada del Braç

És el moment més esperat! El 23 de setembre al vespre, després de la Processó, la relíquia del Braç de Santa Tecla retornarà a la Catedral, on fa 700 anys que està custodiada. És el clímax de la festa major i el moment en què tot el seguici popular es posen en dansa des del pla de la Seu per saludar el Braç mentre les colles castelleres alcen els seus pilars. D’allò més emocionant.

- Dv. 23 a les 21 h. Pla de la Seu.

Correfoc i colofó
Foto: Laia Díaz

13. Correfoc i colofó

Unes festes així mereixen un bon final i en el darrer dia de Santa Tecla veureu una última sortida dels elements de foc del seguici popular, acompanyats de les colles convidades. Cremaran carretons, sortidors així com les últimes hores de celebració! Poseu-vos roba vella i seguiu els tarragonins corrent i resseguint la tronada final de Rambla Nova fins al Balcó del Mediterrani. Allà llegireu el darrer ‘Visca Santa Tecla’. Fins a l’any que ve!

- Ds. 24 a les 22 h. Rambla Nova.

'Vesperae Tarraconensis': l'espectacle de cloenda
Foto: QUIM GAVALDÀ

14. 'Vesperae Tarraconensis': l'espectacle de cloenda

La Catedral de Tarragona és un dels símbols més representatius de la ciutat i, sens dubte, un racó que no podeu deixar de visitar en la vostra escapada.
Com a cloenda de les festes d’enguany, aquesta joia arquitectònica i espiritual serà l’escenari d’un recital que posarà la pell de gallina a veïns i nouvinguts. Dirigits pel tarragoní Xavier Pastrana, més de 150 persones uniran forces per interpretar 'Vesperae Tarraconensis': una peça musical de creació nova dedicada a la patrona que és obra del prestigiós compositor Josep Vila, un dels directors amb més difusió mundial del nostre país. Amb el sobrenom 'La Catedral del so', com a lligam amb la ubicació privilegiada en què tindrà lloc, aquest recital repartirà els seus intèrprets dins el plànol del temple, en una distribució única i especial pel retaule, els laterals del creuer i el cadiram de la nau central. En total, podrem escoltar la força dels cors Ensemble O Vos Omnes, Cor de la URV, Cor Da Capo, Cor In Crescendo i Cor Ciutat de Tarragona, els solistes Marta Matheu i Roger Padullés, un grup instrumental de dotze vents i l’impressionant orgue de la catedral en les mans de Juan de la Rubia, un dels millors organistes del país. Amb aquesta magnitud de músics, la proposta musical és tot un repte per aplicar en
una ubicació com aquesta, però, sens dubte, serà una experiència sonora que us impressionarà i un final de festa que no oblidareu.

- Dg. 25 a les 20.30 h. Catedral

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat