Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ciudad en llamas

Ciudad en llamas

Garth Risk Hallberg

Escrit per
Marià Veloy
Publicitat

  • 5 de 5 estrelles

Garth Risk Hallberg
Trad. Cruz Rodríguez Juiz
Mondadori. 990 pàg. 24,90 €

El centre d’aquesta novel·la de 1.000 pàgines se situa al Cap d’Any del 1976. Un tiroteig a Central Park fereix de gravetat Sam Cicciaro, una adolescent que s’està iniciant en el món 'underground' de Nova York. Al voltant d’aquest incident –només al final sabrem si ha estat un accident o un intent d’assassinat– es basteixen dues grans trames, cadascuna situada en un pol social de la gran ciutat per exceŀlència. D’una banda, dos nois dels afores que detesten les seves famílies amb una intensitat només comparable al seu amor a Patti Smith i els mons que s’obren a través de l’art més subversiu. I de l’altra, els germans a qui, ara que ja no són joves, arriba el moment d’heretar una de les grans fortunes de la ciutat, la dels Hamilton-Sweeney. La Regan sempre s’ha esforçat a ser una digna successora. En William enyora els seus temps de cantant punk, i somia esborrar el seu passat.

Aquest nucli argumental s’expandeix a través de 1.000 pàgines que volen convertir-se no en una novel·la, sinó en tot un univers. I ho fa a través d’una prosa ideada per ser veloç i contundent –com el 'riff' impacient de 'Waiting for my man'–, però prou flexible per obrir-nos espais, reflexions i sentiments d’allò més diversos. Policies coixos i decents, escriptors massa delicats o fabricants de focs artificials, terroristes a sou d’empresaris, jovencells que moren per fer un petó a la seva millor amiga… Per abraçar tal immensitat, l’estructura no dubta a fer salts en el temps, i apoderar-se d’elements estranys a la narració clàssica, com fanzins, reportatges periodístics o correus electrònics. I tot i que la seva és una ànima essencialment expansiva i heterogènia, la novel·la evita la temptació del solipsisme gràcies a una trama policial tan clàssica com ben travada. D’aquelles que t’agafen de les solapes.

No cal ni dir que a 'Ciudad en llamas' li sobren algunes pàgines. En canvi, sembla més decent agrair que aquesta abundància sigui feliç, i estigui acompanyada d’una ambició que reïx a ser profunda. D’un talent capaç d’embruixar el lector.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat