Com ser-ho alhora

Com ser-ho alhora

Ali Smith

Publicitat

Ali Smith
Trad. Dolors Udina
Raig Verd.
288 pàg. 22 €.

Una novel·la que no s’esquerda mai com s’esquerden moltes cases. Així és 'Com ser-ho alhora', el darrer llibre de l’escriptora escocesa Ali Smith, el primer que podem llegir en català i dels pocs que a la llibreria trobareu editats amb versions ordenades de forma diferent. La novel·la té dues portes d’entrada i dues de sortida que corresponen a la història de cadascun dels protagonistes: d’una banda, la George, una adolescent del segle XXI, filla d’una activista política, i de l’altra, en Francescho, un jove pintor del segle XV, fill d’una família de picapedrers que té les mans i els ulls d’or.

Podreu entrar en el llibre per la història d’ella i sortir-ne per la història d’ell o a la inversa. I és així ja com l’obra comença a ser dues noveŀles alhora, igual que els seus personatges o les coses que hi succeeixen, que “canvien en un moment: passen de llum a foscor, de foscor a llum, i tot i que és tan pedregós en certa manera també és verd, vermell i groc brillant”. I en aquest sentit el llibre és clar i confús a la vegada, és fràgil i alhora indestructible, complex i fàcil, resplendor i crepuscle: un terratrèmol que alhora no esquerda cap paret.
   
I és que no en puc dir més que elogis, d’aquesta obra: que està plena d’imatges que pesen tant com pesa un quilo d’arròs a les teves mans i que no són un embellidor sinó –com diria l’enyorat poeta Luis Cernuda– una llum que iŀlumina zones fosques. Que els recursos narratius que fa servir són innovadors: salts temporals, puntuació deliberadament estranya sense marques de diàleg o l’ús d’un narrador quasi omniscient i d’un narrador protagonista molt ben construïts. Que la traducció de Dolors Udina és exquisida i que el llibre, com diu ella, “està escrit a la manera dels frescos del Renaixement: sempre hi ha alguna cosa a sota”. I a sobre d’aquest sota on s’amaguen, tots alhora, l’art, l’amistat, el dol, la feminitat i l’activisme... hi ha una teulada forta que farà que 'Com ser-ho alhora' no filtri humitats i resisteixi perfectament el pas del temps que l’autora ha demostrat que tan bé controla narrativament. Una novel·la exceŀlent.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat