Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Coronavirus
Photograph: Shutterstock

Coronavirus: últimes notícies, consells i informació de viatge

Tota la informació sobre el coronavirus i el seu desenvolupament arreu del món

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Dilluns 4 de maig s'iniciava la desescalada per comunitats. Fins ara, el virus s'ha estès pels sis continents, Espanya té un bon nombre de casos i ha estat inevitable que l'amenaça afectés molts altres països. 

Hem reunit preguntes freqüents d'allò més pràctiques per brindar-vos ajuda, consells i perspectiva. Convé no perdre la calma, però cal seguir consells oficials com els que detallem a continuació.

Et trobes malament? Estàs preocupat per un col·lega congestionat? Et preocupa haver de cancel·lar els teus plans de vacances? Manteniu-vos informats amb la nostra guia de les últimes novetats sobre el coronavirus.

Què és el coronavirus?

El coronavirus 2019 (COVID-19) és una malaltia respiratòria que va començar als animals i ara es transmet entre humans. Els símptomes inclouen tos, febre i dificultats per respirar. Identificat per primer cop el desembre de 2019 a Wuhan, Xina, el virus ha afectat ja a gairebé quatre milions de persones a 188 països. N'han mort més de 302.000 i un milió i mig de persones ja s'han recuperat.

Fins a quin punt és perillós el coronavirus?

A diferència de la grip, encara no existeix una vacuna per al virus, i la recuperació depèn de la fortalesa del sistema immunitari. En casos severs, el virus pot causar pneumònia i/o insuficiència orgànica.

En comparació amb la SARS (un altre coronavirus que va aterrar als titulars el 2003), la taxa de mortalitat de la Covid-19 és baixa, al voltant del 3,4 %, segons l'última estimació de l'Organització Mundial de la Salut. No obstant això, és una xifra significativament més alta que la grip estacional regular, que és letal en 0.1% dels casos. Fins ara, la Covid-19 també sembla més contagiós que la grip estacional.

Les persones de la tercera edat i/o amb afeccions cròniques o de llarg termini (diabetis, càncer o malaltia pulmonar crònica) tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu relacionada amb la Covid-19. La taxa de mortalitat és deu vegades més gran entre les persones d'edat avançada en comparació amb les de mitjana edat, segons l'OMS. Els nens tenen menys probabilitats de veure's afectats pel virus.

Quins països han estat els més afectats pel coronavirus?

Tot i que la majoria dels casos (poc menys del 70%) van tenir lloc a la Xina al principi, també hi ha brots greus a Itàlia, EE.UU. i Alemanya. Itàlia registra 223.096 casos, Alemanya ja ha arribat als 174.000 i els Estats Units s'ha convertit en el nou focus de contagi mundial amb més d'un milió d'afectats, majoritàriament a Nova York i Califòrnia. 

Fins al 15 de maig, s'han detectat més de 229.000 casos a Espanya, el Regne Unit té 234.441 casos registrats i França arriba a més de 178.000 contagiats. Hi ha hagut dos nous repunts de casos a Rússia i a Brasil que, per orde, registren més de 252.000 i 203.000. Podeu fer un seguiment de la propagació de la malaltia en aquest mapa creat per la Universitat Johns Hopkins. L'OMS desaconsella viatjar a àrees que experimenten la transmissió contínua de COVID-19.

En general, s'ha de romandre reclòs i evitar el contacte amb altres persones. 


Com afecta el coronavirus al meu dia a dia?

A Barcelona

Es recomana seguir les instruccions d'higiene de l'OMS: rentar-se freqüentment les mans, tossir en el buit del colze o en un mocador, evitar tocar-se el nas, ulls i boca i mantenir la distància d'un metre amb altres persones. I en cas de tenir algun símptoma, trucar al 061.

A Madrid

En cas de tenir algun dels símptomes del coronavirus (tos, febre i dificultat per respirar), cal trucar al 900 102 112.

A València

En aquesta comunitat, el telèfon especial d'atenció pel coronavirus és el 900 300 555.

A Sevilla

El telèfon d'atenció pel coronavirus a Andalusia és el 955 540 060.

A Bilbao

Si voleu més informació sobre el coronavirus a la comunitat autònoma, truqueu al 900 203 050.


He d'evitar viatjar?

La recomanació és evitar tots els viatges, sobretot a països de risc com la Xina, Corea de Sud, Japó, Singapur i l'Iran. A més, s'han suspès els vols directes amb Itàlia, país que es troba en aïllament total per l'alt nombre de contagiats i morts. En cas de tornar d'algun d'aquests països o d'altres que es considerin de risc, haureu de passar una quarantena de catorze dies a casa.


Quines són les pautes oficials per a cada país?

– Espanya
Consells de viatge
Informació sobre coronavirus

– Xina
Comissió Nacional de Salud
Centre Xinés pel Control i Prevenció de Malalties

– França
Consells de viatge
Informació sobre coronavirus

– Alemanya
Consells de viatge
Informació sobre coronavirus

– Itàlia
Consells de viatje
Informació sobre coronavirus

– Japó
Consells de viatge
Informació sobre coronavirus

– Nova Zelanda
Consells de viatge
Informació sobre coronavirus

– Singapur
Consells de viatge
Informació sobre coronavirus

– Corea del Sur
Korea Tourism Organization
Korea Centers for Disease Control and Prevention

– Tailàndia
Consells de viatge
Informació sobre coronavirus

– Reino Unido
Consells de viatge
Informació sobre coronavirus

– Estats units
Consells de viatge
Informació sobre coronavirus

– Australia
Consells de viatge
Informació sobre coronavirus

– Canada
Consells de viatge
Informació sobre coronavirus

Publicitat
Publicitat
Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat