Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Curiositats del vi

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Curiositats del vi
Curiositats del vi

Curiositats del vi

Et mostrem algunes peculiaritats vinícoles que et sorprendran! Time Out en col·laboració amb DO Penedès

Advertising

Algun cop t'has preguntat quants anys pots guardar el vi dins d'una ampolla? Estarà bo o s'avinagrarà? I quan decantar un vi? I si al contacte amb l'aire el vi s'espatlla? Time Out en associació amb la DO Penedès, t'oferim resposta als teus dubtes perquè puguis degustar el vi amb tots els seus matisos.

Decantar un vi

Al Penedès diferencien clarament dos motius per decantar un vi. D’una banda, evitar que els pòsits passin a la copa. Ho has de fer en vins molt vells, o bé en vins de caire modern, molt concentrats i poc filtrats, que puguin tenir precipitacions als fons de l’ampolla.

Un altre motiu per decantar un vi, és oxigenar-lo. S’acostuma a fer amb vins amb criança i concentrats, que poden necessitar el contacte amb l'oxigen per eliminar la reducció de l’ampolla i així oferir el màxim sabor. Vigila amb els vins molt vells, fes-ho poc a poc, ja que el contacte brusc amb l’aire després de molts anys els pot malmetre.

Per evitar els pòsits hi ha decantadors alts i estrets, en aquests casos s’ha de fer lentament, inclinant poc l’ampolla. Pots fer-ho amb un llum il•luminant l’ampolla per que no passi el pòsit. En canvi, per oxigenar són millors els decantadors amples i baixos, que ofereixen molta superfície de contacte del vi amb l’aire.

Qüestió de temps

Els vins no són immutables, així que no, no pots guardar una ampolla de vi per l'eternitat. És un error freqüent pensar que els vins milloren amb els anys: el màxim que pots esperar és que el vi no s’espatlli, però mai que millori, en tot cas, que canviï.

Amb els vins blancs joves i els rosats, per exemple, per norma general no els pots guardar, són per consumir dins de l'any. Els blancs amb criança en fusta es poden guardar fins a dos anys, tot i que depèn molt de cada vi.

Els negres joves, sense criança, els has de consumir també durant l'any, i com més criança tenen, més poden aguantar: tot fins als deu anys!

Pel contrari, els escumosos són més delicats, ja que al haver-hi pressió interna, tenen més problemes d’estanquitat i no s’han de guardar gaire més d’un any.

En un domicili particular, els vins estan sotmesos a canvis constants, pel que no té gaire sentit que guardis cap vi més d’un any. Degusta el teu vi en les condicions òptimes i no esperis massa temps o se t'espatllarà la festa! No oblidis que els vins estan vius i segueixen un procés d'evolució.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising