Centre d’Oftalmologia Barraquer
Foto: Centre d’Oftalmologia Barraquer

10 curiositats que potser no sabeu de la Clínica Barraquer

La institució mèdica de Barcelona celebra 80 anys a l'avantguarda de la medicina ocular amb anècdotes de tots colors. Us n'expliquem les més curioses!

Time Out en col·laboració amb Centre d'Oftalmologia Barraquer
Publicitat

La Barraquer és molt més que una clínica oftalmològica: és una d'aquelles institucions que ha posicionat Barcelona en el món de la ciència i que ha portat les investigacions i millores realitzades aquí per tot arreu. Tot va començar el 1941 amb un lema: 'Tractem el pacient com nosaltres voldríem que ens tractessin al seu lloc'. Unes paraules del Doctor Ignasi Barraquer sobre les quals es va fundar el Centre d'Oftalmologia Barraquerel primer hospital a Espanya dedicat exclusivament al tractament d'afeccions visuals.
El lema i la clínica ja sumen 80 anys, però els seus valors continuen intactes i han estat el principi bàsic de la seva conducta professional al llarg d'aquests més de tres quarts de segle cuidant de les nostres mirades.
Voleu saber quins han estat els moments més icònics d'aquesta llarga vida amb la bata posada? Us hem preparat una llarga llista de curiositats (algunes de molt surrealistes!) que han marcat els seus 80 anys de trajectòria. Continueu llegint!

1. Un emblema arquitectònic

A més de posicionar-se ràpidament com un referent oftalmològic, la Barraquer va esdevenir també en un emblema arquitectònic de la ciutat i una nova joia pels veïns de Barcelona gràcies a l'estil 'art decó' amb tocs Bauhaus del seu edifici, dissenyat pel propi Ignasi Barraquer amb l'arquitecte Joaquim Lloret i Homs. 

2. Mirades úniques i il·lustres

Cada ull és únic, això és indiscutible. I per la clínica n'han passat de molt especials. Entre els pacients de Barraquer podem trobar persones de renom com el nostre estimat artista Joan Miró, la gran lluitadora Dolores Ibárruri 'La Pasionaria' o la incomparable Montserrat Caballé.
En total, més d'un milió de persones de tot el món que han estat en mans del seu equip de més de 30 oftalmòlegs altament qualificats.

3. Un interior que guia els pacients

Només heu de mirar fotografies de l'interior de la clínica al seu web per comprovar com la innovació i el modernisme sulfurava per les seves parets.
I és que, intacta des de la seva construcció, la clínica destaca per les seves línies corbes que faciliten la circulació dels pacients amb deficiència visual, així com pel marbre polit, l'acer, la tipografia de pal i els espais en blanc i negre!

4. Pioners una vegada i una altra

No només va ser el primer hospital a Espanya dedicat exclusivament al tractament d'afeccions visuals. També va ser pioner en altres aspectes com el de revolucionar el camp de la cirurgia refractiva, l'extracció de cataractes, la invenció d'un microscopi i la creació de quiròfans concebuts per la docència. Entre moltes altres petites grans revolucions!

5. El Barraquer més peculiar

De Barraquer oftalmòlegs, n'hi ha molts (la clínica va plena!). Però, sens dubte, el més peculiar va ser el seu fundador Ignasi Barraquer. I és que el fet que, sent oftalmòleg, s'atrevís a dissenyar l'edifici de la clínica ja indica que era un home amb moltes passions, també era un gran amant dels animals i dels cotxes i tenia un Mercedes d'edició limitada. Una persona ben peculiar!

6. De generació en generació

Amb l'impuls dels doctors Joaquim Barraquer i Josep Ignasi Barraquer, fills del fundador, el clan Barraquer van portar a terme una tasca mèdica amb una gran rebuda, atracció i repercussió internacional.
Actualment, a la clínica podem trobar al professor Rafael I. Barraquer, fill de la família, liderant el seu gran equip de professionals. Una persona que sempre us acollirà i us veurà amb bons ulls. I a la Doctora Elena Barraquer, una aventurera que ha recorregut els ulls del món i que està especialitzada en cataractes.
Però, de fet, tot i que el centre fa ara 80 anys, fa més de 140 anys que les diferents generacions Barraquer es dediquen a l’àmbit de l’oftalmologia. De fet, la primera generació va estar encapçalada pel doctor Josep Antoni Barraquer, que va ser el primer catedràtic d’oftalmologia d’Espanya.

7. A l'abast de tothom

Més enllà de la seva clínica, la Fundació Barraquer ha facilitat i facilita l'accés a l'assistència oftalmològica a persones en risc d'exclusió social, tant a Barcelona com a l'estranger.
A més, també promou la cura de la salut ocular amb campanyes de conscienciació i sensibilització, concedeix beques per a la formació d'oftalmòlegs amb pocs recursos i desenvolupa projectes d'investigació. És molt més que una clínica!

8. Un passat més enllà de Barcelona

En el dispensari de la clínica és on es va col·locar la primera pedra de la gran obra social del centre: el mateix lloc per on les persones en situacions de vulnerabilitat entraven a cuidar de la seva mirada.
Seguint la mateixa línia, la doctora Elena Barraquer ha liderat més de cent expedicions a l'Àfrica, Àsia i Amèrica i ha portat la clínica arreu del món. 

9. Amb la mirada al futur

I, catapultats cap al futur i la innovació, enguany han inaugurat el Barraquer Eye Hospital a Dubai, Emirats Àrabs, equipat amb l'última tecnologia, com un pas més de la seva internacionalització i amb l'objectiu d'acostar l'oftalmologia al món. De fet, la paraula Barraquer ha esdevingut arreu un sinònim de de la cura dels ulls!

10. Un vídeo amb història i emoció

I arribem al número 10 amb una curiositat audiovisual! I és que per celebrar els seus rodons 80 anys, han publicat un vídeo original, emotiu i molt informatiu per mirar enrere als millors moments que han marcat la seva història així com per donar-nos un petit tast de tot allò que té en mans avui dia i que serà tendència en un futur. Un viatge que entra pels ulls amb la mateixa cura i delicadesa que caracteritza la institució!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat