Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Descobriu els Ateneus de Barcelona!

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Jardins Ateneu Barcelonès
Jardins Ateneu Barcelonès

Descobriu els Ateneus de Barcelona!

Encara no has trobat el teu ateneu?

Per Mireia Martínez
Advertising

Sabies quan van aparèixer els ateneus populars a Barcelona? Al segle XIX, en el marc de la Revolució Industrial, aquestes associacions van començar a aparèixer com bolets i, a diferència de les creades a Europa, que difonien la cultura entre els seus associats, és a Catalunya on la vocació d’aquestes institucions té la missió de formar les classes menys benestants, ja que aspiraven a alfabetitzar la població.

Actualment a la ciutat tenim 23 ateneus repartits pels districtes. A Ciutat Vella, per exemple, hi trobem l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACFB), que es va fundar l’any 1922 i ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1988) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (1997), així com altres distincions de l’àmbit sardanista i cultural de Catalunya i reconeguda per la seva activitat cultural per la UNESCO. El Foment Martinenc també és un dels més antics, ja que fa més de 125 anys que es va fundar, i n’hi ha com l’Ateneu Enciclopèdic Popular que funcionen com a arxiu, hemeroteca i biblioteca especialitzada en els moviments socials, associatius i especialment llibertaris, a més de recuperar tot el patrimoni que va ser espoliat durant el franquisme.

Un dels més antics és l’Ateneu Flor de Maig, que té els seus orígens el 1890 i que es compon de diferents col·lectius com l’assemblea solidària contra els desallotjaments, una cooperativa que apropa els aliments ecològics als veïns i el projecte La Flor de Drap, que ofereix retocs de peces de roba i cursos de costura bàsica, entre d’altres. L’Ateneu Barcelonès és molt conegut per l’escola d’escriptura que ofereix una àmplia varietat de cursos presencials i virtuals (més de 110!) i amb un equip de professors (escriptors, crítics o catedràtics) que poden fer de vosaltres els propers blockbusters literaris. Al Casino de l’Aliança del Poblenou podeu practicar balls de saló, taitxí, ball en línia, gospel, swing… La qüestió és no quedar-se escarxofat al sofà de casa!

Us convidem a tafanejar més i donar una ullada a la llista següent dels ateneus de la ciutat:

Advertising

Ateneu Barcelonès

Llocs d'interès El Gòtic

L'Ateneu Barcelonès compta amb una de les ofertes culturals més intenses i variades de la ciutat, amb nombroses activitats periòdiques organitzades al voltant d'una desena de seccions temàtiques.

Advertising

Ateneu Cultural Hortenc

Què fer Escoles i universitats Horta - Guinardó

Aquesta entitat busca un millor coneixement del territori català mitjançant excursions d'interès històric i cultural.

Advertising
Advertising
Mostra'n més
Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising