Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Diarios completos

Diarios completos

Sylvia Plath

Escrit per
Josep Lambies
Publicitat

1. La dona que es mengen els gossos
Sobre el suïcidi de Sylvia Plath, s’ha creat molt de morbo esgrogueït. Tothom sap, tothom explica. Va deixar uns gots de llet amb galetes a les tauletes de nit dels nens. Va ficar el cap al forn. El seu marit, el poeta Ted Hughes, va guardar silenci durant 35 anys. I al final de la seva vida va publicar les famoses 'Cartes d’aniversari', un llibre tèrbol en què apareix, per primer cop i en vers, la seva veritat sobre Sylvia.

2. La dona que s’ofega a la tele
De les Cartes d’aniversari, llegiu un poema que es diu 'Els gossos s’estan menjant la teva mare', en què Hughes converteix el cadàver de la seva dona en una mena de berenar de cans. Terrorífic. Però això no és tot. Ara fa uns dies, va caure a les meves mans un poema de la filla de Plath, que ja té anys, però que encara talla l’alè. És el crit d’auxili d’una nena, xisclant davant d’una tomba que no es deixa de profanar.

3. La dona que ara s’explica
En el poema, la filla diu que algú està fent una pel·lícula sobre la seva mare. Que la gent la veurà a casa seva. Que a mig metratge posaran pausa per anar a bullir aigua. Que mentre són a la cuina Sylvia Plath aguantarà la respiració a la tele, fins que el te estigui llest. Un fantasma escanyat que ja mereix explicar-se. Llegim aquests diaris. L’hi devem.

Diarios completos
Sylvia Plath
Alba Editorial
848 pàgines. 29,50 €.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat