Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right El cerdo

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

El cerdo

El cerdo

Michel Pastoureau

Per Ricard Ruiz Garzón
Advertising

Michel Pastoureau
Confluencias
118 pàg. 16 €

1. El cosí: poc estimat
Porc, bacó, garrí, marrà, verro... Si donem tants noms a un animal és que el creiem important. La seva mala fama, però, impedia que ningú en fes un bon estudi cultural. Amb el subtítol 'Historia de un primo malquerido', l’historiador Pastoreau ho acaba de corregir, seguint en la seva evolució la dels humans. Del bosc a la ciutat, del clima a la dieta i de la neteja a les religions, aquest és un llibre ‘pota negra’.

2. la creença familiar
Sempre associat a la brutícia i la golafreria, el porc ha estat impur per a jueus, cristians i musulmans. Pastoreau indaga en les coincidències genètiques, en el gust de la seva carn –com la nostra, segons els caníbals–, en l’art, la ciència i la fe... Malgrat Miss Piggy, Babe i Porky, el cert és que la lluita entre menjar-lo i prohibir-lo té moltes claus, i el fragment d’El Bosco que iŀlustra la coberta d’aquest llibre en palesa les principals.
 
3. La traducció: taronja
Editat pel petit segell Confluencias, 'El cerdo' ha trigat sis anys a arribar-nos. El mestre Pastoreau, però, es mereix l’esforç, sobretot després de triomfar amb els seus estudis dels colors, els plantígrads i la iconografia bíblica i medieval. Expert en simbolisme occidental, demostra amb aquesta breu troballa que les fonts menys oficials ofereixen claus revolucionàries. No debades, hi inclou fins i tot... un porc regicida i un d’imperial.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising