Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
El fotògraf de l'horror

El fotògraf de l'horror

Benito Bermejo

Escrit per
Ricard Ruiz Garzón
Publicitat

Benito Bermejo
RBA.
272 pàg. 23,75 €

1. La data: 70 anys
Quan el passat 5 de maig es van complir 70 anys de l’alliberament del camp de Mauthausen, RBA va tenir l’encert de reeditar 'El fotògraf de l’horror'. En millor format, amb noves imatges, més material i un pròleg de Javier Cercas, el llibre de l’historiador Bermejo sobre Francesc Boix i les 20.000 fotos que ell i altres van robar als SS –de les quals només en queda un miler– és un document excepcional.
 
2. El testimoni: boix
Oblidat durant dècades, el ‘fotògraf de Mauthausen’ va esdevenir heroi (amb ombres) perquè va permetre documentar la barbàrie amb fotos amagades per una altra heroïna, l’austríaca Pointner. Però el llibre és més que la seva vida i el seu testimoni a Nuremberg: és també una història del camp, on van morir 4.761 republicans espanyols igualment retratats, i és el conjunt d’imatges, alguna d’inèdita, que ho proven... tot.
 
3. L’‘outsider’: Bermejo
Heterodox de l’acadèmia, Bermejo és conegut per haver destapat el cas d’Enric Marco, el fals supervivent que ha inspirat 'El impostor' de Cercas. Com el de Boix, el seu treball discret va donar fruit, i ara permet reconèixer la tasca pionera d’aquest títol millorat. En qüestions d’història, però, importa poc la fama, ser mediàtic o sortir en una novel·la. El temps subratlla els fets, i aquí hi ha memòria i ben fidel.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat