Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El nadador en el mar secreto

William Kotzwinkle

Escrit per
Ricard Ruiz Garzón
Publicitat

El nadador en el mar secreto
William Kotzwinkle
Ed. Navona
96 pàg. 11,50 €.

1. L'encert: rescatar-lo
Després de la mort del seu primer fill, Kotzwinkle va pujar el seu petit cos a un trineu, el va enterrar i es va tancar a fer aquest llibre d’un glop. El 1975 es va publicar amb èxit i premis, i després es va oblidar... fins que Ian McEwan el va citar en una obra seva el 2012 i 'El nadador en el mar secreto' va tornar a surar. Molt ben traduït ara per Enrique de Hériz, és un text contundent però obligat. Literalment inoblidable.
 
2. La mort: inefable
Què hi ha de més difícil que escriure alhora sobre la mort i el naixement? Sobre una vida que carrega una mort? Com es fa, això? Kotzwinkle, fins aleshores autor de fantasia, ho resol de l’única manera possible: amb la prosa mínima, sense artificis, amb la poesia de les coses petites. Primer hi ha el naixement, després la mort, i després? Res de redempcions; després, el secret del llibre: nedar cap a l’horitzó... o cedir a la força del mar.
 
3. El després: i ara què?
Tan impossible d’explicar com el fet que l’inspira, tan secreta com la mar i la decisió final del nedador, aquest tros de nouvelle que ja ha assolit tres edicions no comença ni acaba pel fet central. Com David Vann a 'Sukkwan Island', segueix quan no es pot seguir, recorda Sèneca sense cap mena de sentimentalisme: l’endemà serà pitjor. I això canvia l’abans, l’ara, l’esdevenir. Coses que fa només la gran literatura. No el deixeu escapar.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat