Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
El rei de groc

El rei de groc

Robert W. Chambers

Escrit per
Carles Valbuena
Publicitat

El rei de groc
Robert W. Chambers
Trad. Albert Pijuan
Angle Editorial
192 pàg. 13 €

No tinc clar si en el món real la lectura d’un llibre maleït pot comportar conseqüències tan terribles com en el terreny de la ficció literària. Com a mínim, pel que fa a les històries que integren 'El rei de groc', del nord-americà Robert William Chambers, un clàssic del gènere fantàstic que ara es tradueix per primer cop al català.

'El rei de groc' va ser publicada l’any 1895, una referència cronològica que ens permet valorar encara més l’originalitat i el caràcter precursor d’aquest llibre que en la seva versió íntegra es compon de deu relats. Sens dubte, els més inquietants i terrorífics són els quatre que han tingut l’amabilitat de reunir en aquest volum i que tenen com a leit motiv la maleïda obra de teatre que dóna títol al llibre.

Els lectors que esperin trobar en les històries d’'El rei de groc' molta sang i violència explícita quedaran del tot decebuts. I és que el terror de Chambers sorgeix de l’amenaça latent d’una mitologia ancestral que viu més enllà de l’espai i el temps i supera la comprensió humana. La que té el seu origen en l’antiga ciutat de Carcosa i l’obscura simbologia i geografia que l’envolta. 

Ja sabem que tot és fruit de la imaginació. Que Carcosa no ha existit ni existirà mai. Tampoc 'El rei de groc', el llibre maleït que marca tràgicament el destí de tots aquells que s’atreveixen a llegir-lo. Però això poc importa. El que compta és la capacitat de Robert W. Chambers per integrar de manera gairebé natural els elements fantàstics i terrorífics en l’entorn quotidià del París de l’època o en la distòpica Nova York del 1920.

Potser és justament això el que fa més inquietant la lectura d’unes històries narrades amb un estil clàssic, en què l’autor dosifica hàbilment la tensió, crea personatges d’una maldat repulsiva i sap generar una sensació de permanent desassossec que és el presagi de terribles esdeveniments.

'El rei de groc' és una raresa literària que val la pena descobrir. Un llibre atípic que, en aquesta edició, inclou com a imprescindible afegit el relat 'L’habitant de Carcosa' d’Ambrose Bierce, la lectura del qual ajuda a entendre molts dels estranys enigmes dels relats de Chambers.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat