Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Sant Jordi
© Iakov Filimonov

El top 10 de Sant Jordi 2017

Una tria de llibres infal·libles que us faran quedar molt bé

Escrit per
Josep Lambies
Publicitat

Ras i curt, aquests són els llibres de la temporada. N'hi ha d'aquí i d'allà, de curts i de llargs, i tots ells són apostes segures per regalar la diada de Sant Jordi.

Mac y su contratiempo

Mac y su contratiempo

Per més que cada any li surtin imitadors a tones, la prosa audaç de Vila-Matas segueix sent un bé inconfusible. Aquesta és la història d’en Mac, un somiatruites que passeja pel barri fictici del Coyote. Mentre arrossega els peus amb una veu sedant, va donant voltes a la idea d’escriure un llibre. Encara no sap de què anirà, però li agradaria que es publiqués com una obra pòstuma.

Enrique Vila-Matas. Seix Barral. 303 pàg. 19,50 €.

Encén el llum

Encén el llum

Ara fa un any que la Carreras publicava 'Ombres franceses', un conte pervers digne de Jean Cocteau, amb una femme fatale venjativa que obria dos ulls grossos com la boca de l’infern. Si aleshores la seva prosa supurava crueltat, espereu-vos a llegir Encén el llum, una novel·la que recorda La dona pantera de Jacques Tourneur, sobre una tigressa blanca que practica fel·lacions com a activitat sacra.

Anna Carreras. LaBreu. 198 pàg. 15 €.

Publicitat
Banquete celestial

Banquete celestial

Una de les bèsties de la nova literatura americana. Donald Ray Pollock es va criar en una regió fantasma de la frontera entre Ohio i Virgínia, terra de ningú, i així s’explica que tingui aquesta visió del món, tan aspra i diabòlica. Aquesta novel·la maligna és com un western de Sam Peckinpah. Tracta d’uns germans que, després de la mort d’un pare rondinaire i tirà, comencen a atracar bancs amb cobdícia.

Donald Ray Pollock. Random House. 416 pàg. 21,90 €.

Los Mandible

Los Mandible

Boníssim, així de clar. L’autora de 'Tenemos que hablar de Kevin' fa que totes les boles de cristall s’esquerdin de cop amb una novel·la ambiciosa, que se’ns presenta com una crònica familiar futurista. L’acció comença l’any 2029, just quan, coincidint amb el centenari del crac econòmic, la borsa es torna a desplomar. Davant dels nostres nassos, un nou cicle de penúries.

Lionel Shriver. Anagrama. 517 pàg. 24,90 €.

Publicitat
Dies de ratafia

Dies de ratafia

Potser sigui el més semblant a un escriptor gonzo que tindrem mai a casa nostra. Fa tres anys va publicar Mars del Carib, una crònica canalla, farcida de droga i mam, que explicava les gamberrades d’un jove inadaptat al barri de Sant Andreu. Ara torna a la literatura d’after amb un llibre sobre dos paios tronats que en les hores mortes fabriquen la seva pròpia ratafia.

Sergi Pons Codina. Ed. de 1984. 286 pàg. 18 €.

La sang de les promeses

La sang de les promeses

Quan George Steiner va parlar de la mort de la tragèdia, encara no havia descobert les obres d’aquest Sòfocles libanès. Wajdi Mouawad viu amb el trauma de Sabra i Xatila aferrat als glòbuls vermells. Després d’Ànima, els de Periscopi han tret una edició amb les seves quatre obres fonamentals. No aclucareu els ulls mai més.

Wajdi Mouawad. Ed. Periscopi. 470 pàg. 19 €.

Publicitat
Aventures i desventures de Joan Orpí

Aventures i desventures de Joan Orpí

Si us voleu fer un bon tip de riure, no us podeu perdre aquesta sàtira simfònica al voltant de la vida de Joan Orpí, l’heroi patri que a principi del segle XVII se’n va anar a Amèrica a fundar la Nova Catalunya. La història és sonada, i el llibre la supera. Atents al moment en què es fa caca a sobre perquè veu aparèixer, flotant en un núvol d’èter, la inconfusible figura de la Moreneta. Humor fi.

Max Besora. Males Herbes. 474 pàg. 19 €.

Closca de nou

Closca de nou

"I aquí em teniu, cap per avall dins d'una dona". Així comença l'últim llibre d'Ian McEwan, narrat íntegrament per un fetus en estat de suspensió amniòtica, amb els genolls cargolats sobre l'estómac, sense més urgència en perspectiva que la data del seu pròxim naixement. Solitari i turmentat, embogint en el ventre de la mare com Hamlet a les torres del castell d'Elsinor. Ser o no ser, aquesta és la qüestió.

Ian McEwan. Anagrama Llibres. 216 pàg. 18,90 €.

Publicitat
Les defenses

Les defenses

L’any 2011, Gabi Martínez va publicar Solo para gigantes, una versió novel·lada de la vida de Jordi Magraner, aquell zoòleg valencià que se’n va anar a recórrer el Pakistan per reunir proves de l’existència del Ieti i va aparèixer degollat a la vall de Bumburet. Era un llibre brutal, i a més tenia una fórmula molt similar a la que trobareu a 'Las defensas', on explica la tràgica història del doctor Escudero, un neuròleg de referència que va acabar destruït per culpa d'un diagnòstic erroni.

Gabi Martínez. Catedral. 523 pàgines. 21 €.

 

Farishta

Farishta

Dins la cultura pop catalana, Marc Pastor és un oracle, i tot ho sap. 'Farishta' és la seva cinquena novel·la, un artefacte distòpic ambientat a la Polinèsia, en un arxipèlag d’aparença idíl·lica, convertit en un complex residencial per a famílies riques, guardat per taurons i infestat de micròfons, sota vigilància contínua. En el fons, és una presó. Ja va per la quarta edició!

Marc Pastor. Amsterdam. 472 pàg. 20,90 €.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat