Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Setmana d’Artesania de Catalunya 2019
Martin Tarifeno

Endinsa’t en un autèntic paradís pels amants de l’artesania

Per vuitè any consecutiu, podràs gaudir arreu del país de la Setmana d’Artesania de Catalunya, un cicle d’activitats per amants del disseny i la creació de les coses belles

Escrit per
Contingut patrocinat
Publicitat

Vivim un temps absolutament accelerat que ens treu el temps per gaudir en calma de les coses petites i belles. Tot ho fem ràpid, la productivitat s’ha apoderat de la lògica econòmica, i és per això que la feina feta amb cura, amor i atenció al detall s’ha tornat doblement valuosa. En una època tan dedicada a la fabricació industrial d’objectes, l’artesania té un valor encara més gran no només perquè sigui una manifestació de resistència envers la velocitat i el gust acrític, sinó també perquè demostra que encara hi ha gent –creadora i consumidora– que aprecia el talent dels creadors i el valor de les coses fetes amb cura. La nostra sempre ha estat terra d’artesans, i és per això que té tot el sentit del món que existeixi una Setmana d’Artesania de Catalunya que organitza des de fa vuit edicions la Generalitat, i que consisteix en set dies d’activitats al voltant de l’artesania: com es fa, on es troba, la seva història i els seus secrets. Així, amb una agenda d’activitats ven carregada arreu del país, aquesta iniciativa vol fomentar l’apreciació i la producció d’objectes artesanals –vidre, joies, mobles, forjats–, establint una comunicació entre creació i públic, i incidint en dos aspectes fonamentals: exposicions i exhibicions, i també un nodrit aparell documental i històric. Apunta’t les dates: del 7 al 13 d’octubre, principalment a Barcelona, però amb activitats projectades a tota Catalunya.

Artesania divina: les exposicions
Foto:SONY DSC

1. Artesania divina: les exposicions

El lema de la Setmana és ‘artesania divina’, prenent el significat literal de l’adjectiu diví: quelcom perfecte en el seu gènere, extraordinàriament bo o bell i que destaca pers les seves qualitats. L’artesania catalana és divina perquè es bona, bella, de gran qualitat, i aquesta dimensió perfecta es podrà apreciar en les exposicions vinculades a la Setmana sobre disciplines como la joieria –hi haurà tres propostes diferents: Nuda Vita (joieria reivindicativa), Fusión (joieria i vidre) i una centrada en insignes joiers catalans–, el forjat de metall, el mobiliari o les arts decoratives.

De punta a punta de Catalunya

2. De punta a punta de Catalunya

Aquestes exposicions i rutes per conèixer el bo i millor de l’artesania catalana no es limitaran només a Barcelona: hi ha un extens programa d’activitats que recorre tota la geografia catalana, i que tenen un caràcter tant de mostra com de taller participatiu. Per exemple, hom podrà trobar activitats que impliquen aprendre a fer cistells en miniatura, treballar la fusta per fer ninots i titelles, o treballar amb les tècniques de la decoració de ceràmica o la tintura de teixits. En total, més de 100 activitats que es poden consultar en aquesta adreça.

Publicitat
Artesania audiovisual al MACBA

3. Artesania audiovisual al MACBA

Les demostracions d’artesania es poden veure en viu, o també en format documental. Una de les branques més ambicioses i completes d’aquesta edició de la Setmana d’Artesania de Catalunya és la programació que mantindrà el MACBA en el seu Auditori Meier el dia 13, amb un cicle intens de propostes audiovisuals en els àmbits de l’art visual, el documental, l’anunci publicitari, i que ens descobrirà peces como Smithsonian Folklife Festival: the catalan craftventure o Hands on glass, que tracten l’artesania amb rigor i estil. Consulta la programació, descobriràs propostes interesantíssimes.

Gaudí, l’altre gran protagonista

4. Gaudí, l’altre gran protagonista

Tot i així, la gran estrella de la Setmana serà Antoni Gaudí. Gaudí és prou conegut en la seva dimensió com arquitecte, però menys coneguda ha estat la seva tasca de decorador i interiorista. Tots els seus projectes, des del principi de la seva carrera, estan guiats per una atenció exquisida pel detall, i va supervisar personalment els acabat de forjat en ferro, els mobles i els vitralls de les seves grans obres arquitectòniques. Durant la Setmana hi haurà visites especials a la Sagrada Família, Casa Vicens, el Palau Güell i la fàbrica de ceràmica La Rajoleta (entre els dies 7 i 11 d’octubre) per admirar Gaudí en el pla més pròxim i detallista en el seu interès per la ceràmica o el mobiliari en pell.

Trobaràs més informació a les xarxes socials: Twitter (@ccamcat), Facebook i Instagram (artesaniacat).

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat