Escapada al Bages: la capital, vins i castells

El darrer dia d'aquesta sortida visitarem Manresa a fons, però abans dedicarem el temps a altres atractius de la comarca

El Bages, al cor de Catalunya, és una terra amb molts punts d'interès. Conscients que en 48 hores no els podrem conèixer tots, centrarem la nostra visita en tres grans focus: la capital, Manresa, que deixarem per al final; els cellers de la DO Pla de Bages; i Cardona, amb el seu espectacular castell. Començarem pel darrer.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Tarda dia 1: Un castell inexpugnable

Tarda dia 1: Un castell inexpugnable

La primera aproximació a la comarca la fem des d'un dels seus elements patrimonials més emblemàtics i majestuosos: el castell de Cardona. Diuen que es va començar a construir fa ni més ni menys que 2.500 anys, però avui segueix imponent dominant el territori, amb una part important dedicada a parador de turisme, i amb molts altres espais que es poden visitar lliurement, com el pati ducal, el claustre o l'arrodonida torre de la Minyona, des de la qual les panoràmiques són, simplement, brutals. Us recomanem que per conèixer els interiors del castell i de l'adjunta col·legiata de Sant Vicenç us apunteu a alguna visita guiada. Veureu un conjunt amb una indubtable importància històrica, estratègica i patrimonial (la col·legiata de Sant Vicenç està considerada una obra cabdal del primer romànic català), i també religiosa, ja que aquí morí Sant Ramon Nonat l'any 1240.

Dia 2: Terra de vi

Dia 2: Terra de vi

Hi ha qui creu que el nom de la comarca prové de Bacus, el déu del vi. Sigui així o no, el que sí se sap és que en aquestes terres es fa vi des de temps dels romans, i en l'actualitat la Denominació d'Origen Pla de Bages guanya adeptes cada dia que passa. Són dotze els cellers que formen part de la DO, i ens hem proposat per avui visitar-ne alguns i així descobrir els seus secrets.

Trieu el que vulgueu, perquè cadascun té un encant especial. Per exemple, n'hi ha que conserven barraques de vinya, edificacions de pedra que són testimoni de la passió històrica pels ceps al Bages. És el cas de l’Abadal, a Santa Maria d’Horta d’Avinyó, immers en un paratge captivador. A més a més d’endinsar-vos al celler, també farem cap al Museu del Vi, a una masia del segle XII, i a les ja esmentades barraques de vinya. De segur que ens parlaran del picapoll, una varietat de cep autòctona del Pla de Bages, que fa un gra blanc, menut, ovalat i de pell molt prima i tendra, i que és l'emblema de la DO. Acabat el recorregut no hi mancarà un tast de vi. Com de segur també us deixaran provar la seva elaboració al Mas de Sant Iscle, dins el terme municipal de Sant Fruitós de Bages. S’hi fan vins des de principis del segle XIX. La proximitat de la masia –documentada des de l'any 950– amb les vinyes comporta que la visita sempre comenci a la terra, i, segons en quin moment de l'any ens trobem, podreu conèixer una o altra feina del pagès. Després entrareu al celler. Sapigueu que en aquest lloc també programen al llarg de l'any concerts de jazz i de música clàssica, i que també hi podeu menjar.

Quan ja en tingueu prou de vins, podeu acostar-vos al castell de Castellar, al terme municipal d'Aguilar de Segarra. A través d'una visita guiada coneixereu aquesta sorprenent edificació d'estil gòtic que integra un espectacular conjunt monumental amb l'església de Sant Miquel, la seva rectoria i el molí. És un dels pocs forts del país que a més del seu paper militar ha complert les funcions de masoveria.

Advertising
Dia 3: Manresa des de diversos angles

Dia 3: Manresa des de diversos angles

Com ja us avançàvem, la darrera jornada bagenca la dediquem íntegrament a Manresa. I és que la capital pot ser visitada des de moltes perspectives, totes elles atractives. Si sou dels que us agrada que us expliquin les coses, us recomanem que us informeu del llistat de visites guiades que s'ofereixen i escolliu la que més us plagui. Nosaltres ens ve de gust començar fent un tomb per la ciutat que es troba dins els límits de l'antiga muralla medieval, és a dir, el centre històric. Coneixerem racons com la Plaça Major, la Plana de l'Om, el carrer de Sant Miquel o el carrer d'en Botí. Menció a banda mereix el carrer del Balç, amb la mateixa estructura que fa 700 anys, quan la ciutat era de les més destacades de la Corona d’Aragó i rebia amb tots els honors els sobirans que hi feien cap. Al Centre d’Interpretació del mateix carrer, i amb les tecnologies més avançades, sabrem un munt de coses sobre la Manresa medieval... explicades pel mateix rei Pere III el Cerimoniós!

Arribar-se a la Basílica de Santa Maria (la Seu), notable edifici de factura gòtica i que marca perfil al capdamunt del Puigcardener, és del tot imprescindible. Com també seguir els passos de Sant Ignasi de Loiola, que l'any 1522 va passar onze mesos, i en una balma natural, la Santa Cova, hi va escriure els seus Exercicis Espirituals. En aquest indret, possiblement el lloc de Manresa de més renom internacional, acomiadem la capital i la comarca.

Kursaal – Espai d’arts escèniques Manresa

El coliseu municipal manresà registra una activitat frenètica, que abasta espectacles de totes les disciplines imaginables, formació i un servei educatiu. Ah: i bar-restaurant. Som en un edifici noucentista dels anys 20 que va tancar als 80 i que va ressuscitar el 2007 com a teatre-auditori gràcies a allò que en diuen la societat civil. A la sala gran hi caben més de 800 ànimes; a la petita, polivalent, unes 200. El gestiona l’associació El Galliner i atrau uns 75.000 espectadors cada any.

Llegir-ne més

Casa Museu Rafael Casanova

L’heroi de la desfeta del 1714, el conseller en cap de Barcelona, Rafael Casanova, va néixer el 1660 en aquesta casa de família rural rica, que ha canviat ben poc des de llavors. L’edifici ja existia al segle XVI, però el clan el va comprar i reformar al següent; cal contemplar-hi la finestra gòtica i les pintures del XVIII, sobre el cicle d’Ester. Allotja una mostra sobre l’època, la vila, l’estirp i l’home, i, també, l’arxiu municipal i el museu local moianesos. Pertany al Museu d’Història de Catalunya.

Llegir-ne més
Advertising

Món Sant Benet

El complex complex cultural i lúdic de la La Fundació Catalunya – La Pedrera a prop de Manresa us convida a anar-lo assaborint a poc a poc, sense ennuegar-vos: el monestir romànic de Sant Benet de Bages, la Fundació Alícia, els horts ecològics, l’hotel, amb els tres restaurants –un, amb estrella Michelin–, i amb espai per a esdeveniments i trobades... Recapitulant: art, cuina i natura per a tots els públics i gustos –i butxaques–, lligats des del 2007 en una salsa aromàtica. Com la tastareu?

Llegir-ne més

GeoParc de la Catalunya Central

Inèdit i difícil d’explicar. Abstracte i, alhora, palpable. I amplíssim: tota una comarca. Però ¿què carai és un geoparc? Un parc geològic i miner. Un museu a l’aire lliure que inclou quasi tots els municipis bagencs més Collbató (Baix Llobregat Nord), amb cinc punts d’informació i nou centres: les coves del Salnitre, les del Toll, Montserrat, Sant Llorenç, La Culla, Súria, el Museu de Geologia Valentí Masachs, Sallent i Cardona. El recorren dues rutes: de Moià a Cardona i de Moià a Collbató.

Llegir-ne més
Advertising

Castell de Cardona

Sou sobre l’últim pam de Principat que va sucumbir als Borbons el 1714. El refugi de vescomtes, comtes i ducs de Cardona durant set segles, “reis sense corona” per l’or blanc –la sal–, és una mola imponent amb dos grans tresors: la divina col·legiata romànica de Sant Vicenç i la torre de la Minyona. S’hi afegeixen un claustre gòtic, els baluards del XVII... Alberga un parador, museïtzat fa poc, i constitueix, tot ell, un monument del Museu d’Història de Catalunya. Amb tot el que suposa.

Llegir-ne més

Museu de Montserrat

No tanca mai dels mais. Exposa la flor i nata del patrimoni de l’abadia, aplegat des de la devastació napoleònica. Va néixer el 1963, però prové del 1911, amb els objectes de l’expedició al Pròxim Orient del monjo Bonaventura Ubach. Les sales modernistes de Puig i Cadafalch mostren, en dues plantes, molta pintura dels segles XIX i XX –i antiga, i contemporània–, icones bizantines, orfebreria, peces arqueològiques del món bíblic i Nigra Sum, sobre les peripècies de la marededéu.

Llegir-ne més
Advertising

Can Miliu

Acabades de bufar les 40 espelmes, a Can Miliu gaudeixen de la seva feina com el primer dia, amb un tracte amable, proper i familiar, i sobretot amb un menjar per llepar-s’hi els dits, basat en la cuina catalana i producte de proximitat. A més a més parlem d’un restaurant molt complet, amb espais també per a celebracions, per a dinars d’empresa, o amb terrassa molt aprofitada pels fumadors i quan arriba el bon temps.

Llegir-ne més

Tesi

Tot i que Santpedor ja queda força lluny de la costa, al restaurant Tesi hi podreu provar un bon peix i ben elaborat, ja sigui una sopa de pescadors amb fruits del mar, o un rap amb puré d’albergínia i dolç de tomàquet. Els carnívors també xalareu amb els plats: magret d’ànec, espatlla de cabrit al forn, civet de senglar... Sempre, això segons disponibilitat del mercat i temporada. Un restaurant amb una molt bona relació qualitat-preu, amb mestratge als fogons.   

Llegir-ne més
Advertising

Can Ladis

Si tanqueu els ulls i us poseu el menjar a la boca, tranquil·lament podreu pensar que us trobeu en un restaurant a primera línia de costa. Però no, esteu a Sant Fruitós del Bages, a Can Ladis, un restaurant que basa la seva oferta en el peix i el marisc, i on podreu degustar calamarcets de costa saltejats, rap ros a la marinera amb cloïsses, paelles, calderetes, sarsueles... En fi, que si sou de mar i quan estigueu al Bages enyoreu la salabror, feu cap a Can Ladis!   

Llegir-ne més

Ospi

Al capdavant de l’Ospi –i d’aquí el nom del restaurant– hi ha Òscar Piedra, cuiner experimentat i guardonat, i que proposa dues línies de cuina: per un costat l’anomenada cuina en miniatura, que se serveix al bar-cafeteria, i per un altre plats d’alta qualitat gastronòmica, basats en la cuina de mercat però elaborats des d’una perspectiva personal, d’autor. Ofereix menús a preus diversos, i també servei de càtering, espais per a celebracions...  

Llegir-ne més
Advertising

Raviolo

Amb el nom del restaurant ja us podeu imaginar que hi podreu menjar pastes i pizzes. Però no només. El Raviolo va molt més enllà i pot ser una tria excel·lent per fruir d’un arròs negre, d’un morro de bacallà o d’un magret d’ànec. Productes de temporada de primera qualitat i pasta elaborada a diari en obrador propi, al centre de la capital del Bages.

Llegir-ne més

Cal Jan Bastardas

La finca de Cal Jan Bastardas data del segle XVIII i ofereix unes magnífiques panoràmiques de la muntanya de Montserrat. A l’exterior hi ha jardí i piscina amb terrassa, mentre que l’interior té quatre habitacions, llar de foc, i tots els instruments necessaris per passar uns dies sense pràcticament moure-us d’aquest paratge. Ara, si necessiteu alguna cosa de menjar, sapigueu que a pocs metres hi ha una casa on venen productes ecològics i càtering.

Llegir-ne més

La Tina de Betlem

El nom li ve donat perquè antigament allà on avui us podeu allotjar s’hi guardava el vi. D’olor de celler ja no en sentireu, però sí que podreu gaudir d’una excel·lent casa rural des de la qual hi ha uns paisatges magnífics, i amb disponibilitat de piscina, barbacoa, hort, terrassa, jardí... A dins de la casa tampoc hi hem trobat a faltar res, i al costat mateix hi ha una masia amb granja que segur que farà les delícies dels petits. Ens n’oblidàvem! La casa té capacitat per a 6 persones, es lloga sencera, i admet animals domèstics.  

Llegir-ne més
Advertising

Ca l’Antonieta

Casa en el casc urbà de Talamanca amb una capacitat d’entre 8 i 10 persones, dividida en dues plantes diferenciades: en la primera hi ha una sala-menjador, cuina, bany, terrassa, dues habitacions de matrimoni i una habitació individual; en la segona hi trobareu un espai tipus loft, amb sala menjador, cuina americana, un llit de matrimoni, un sofà-llit i un bany. La terrassa compta amb barbacoa. Habitualment es lloga la casa sencera, però segons el nombre de persones també és possible ocupar una de les dues plantes.

Llegir-ne més

Hotel Els Noguers

Hotel de ciutat proper a la zona lúdica de Manresa, sense grans luxes però amb totes les comoditats tant si hi feu estada per oci com per temes de feina. En aquest segon cas, destacar les diverses sales de convencions i de reunions de què disposa. Habitacions ben equipades i restaurant molt correcte, que ofereix cuina catalana i de mercat. Un quart de segle fa que tots aquells que volen allotjar-se a la capital del Bages troben les portes obertes de l’hotel Els Noguers.

Llegir-ne més
Advertising

Càmping Emili Freixa

És el càmping que es troba més a prop de la capital del Bages, i per tant un lloc ideal com a punt de partida per fer visites a Manresa i a molts altres llocs d’interès que queden ben a la vora. La instal·lació ret homenatge amb el seu nom a un dels socis fundadors de la Unió Caravanista de Catalunya, entitat que gestiona el càmping, i disposa d’àmplies parcel·les, poliesportiu, piscina, local social, parc infantil... 

Llegir-ne més

Comentaris

0 comments