Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
El Riuet El Vendrell

Escapada al Vendrell: platja i món de Pau Casals

Una sortida a la tardor-hivern per descobrir la casa on va néixer i on va estiuejar un dels catalans més universals

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

El Vendrell i Pau Casals són dos noms indissociables. El músic hi va néixer i viure la primera etapa de la seva vida, abans que l'exili l'allunyés del Baix Penedès, però a la vila mai el van oblidar, i avui el seu record és arreu: es pot visitar la seva casa nadiua, la d'estiueig, l'Auditori porta el seu nom, una bonica escultura de Josep Viladomat a la plaça Nova també ens el fa present... Fins i tot l'autopista que ens acosta al Vendrell va ser batejada com a Pau Casals! Però a la capital penedesenca, una de les grans ciutats de la Costa Daurada,  hi ha moltes més coses per veure.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE TURISME DEL VENDRELL

Tarda dia 1: la casa del mestre
© Jordi Santacana

Tarda dia 1: la casa del mestre

Només arribar al Vendrell volem anar a cercar les arrels del vendrellenc més conegut de tots els temps. Trobareu fàcilment la casa nadiua de Pau Casals, està a tocar de la plaça Nova, al número 4 del carrer de Santa Anna, i avui en dia tenim la sort de poder-hi entrar. Les visites sempre són comentades, duren aproximadament una hora, i la guia mira de destacar la part més humana del compositor i instrumentista. Per exemple, mentre fem la visita al senzill habitatge sabem que la mare de Pau Casals va tenir onze fills, però només tres van arribar a adults, o que la casa que estem trepitjant va ser llogada pels pares del músic el dia que es van casar. De fet, el pare de Casals va arribar al Vendrell per afinar l'orgue que hi ha a l'església, es va enamorar de la vila i s'hi va quedar. Pau Casals sempre deia que estimava la música gràcies al pare, i la pau gràcies a la mare.

Una vegada acabada la visita, el Vendrell ens ofereix un munt més de possibilitats en forma de centres d'art o de museus: la Fundació Apel·les Fenosa, el Museu Àngel Guimerà, el Museu Deu... Però avui fa un dia fantàstic, així que preferim aprofitar-lo passejant a l'aire lliure, pels carrers del centre històric de la població, arribar-nos a la plaça dels Germans Ramon i Vidales i el passatge de Sabaudia, conèixer la parròquia de Sant Salvador i el seu orgue barroc... I si ens manca res, o ens agrada molt això que ara se'n diu el shopping, també en aquests carrers cèntrics hi trobareu una àmplia oferta comercial i de restauració.

Matí dia 2: va de vi (i de vinagre)

Matí dia 2: va de vi (i de vinagre)

No hem d'oblidar que ens trobem al Penedès, i per tant de vinyes de segur que ja n'heu vist en el vostre desplaçament. Si us sembla, aquest matí anirem a conèixer els cellers Avgvtvs Forvm, on fan visites guiades i us deixaran tastar dos vins i també quatre vinagres de reserva, ja que aquest celler dedica bona part de la seva producció a aquest líquid. El nom dels cellers prové del fet que part de les seves vinyes es troben plantades sobre un tram de l'antiga Via Augusta. Així que ja ho sabeu: vinyes arrelades en la història i dins la DO Penedès.

Publicitat
Tarda dia 2: el lloc d'estiueig

Tarda dia 2: el lloc d'estiueig

Havent dinat pot ser una bona hora per anar en direcció a la platja i arribar-nos al nucli de Sant Salvador, on, a tocar de les ones, hi ha la Vil·la Casals. Aquí el mestre hi trobà un recer de pau i tranquil·litat en tornant de les seves gires mundials, i fou la seva casa d'estiueig entre 1910 i 1939. Reoberta com a museu el juny de l'any 2001 després d'una intensa reforma, a la casa coneixem, a través de la música, d'audiovisuals, d'objectes i de documents originals, la trajectòria artística i vital del violoncel·lista. Quan us acosteu per aquestes terres, consulteu l'agenda de la Vil·la Casals perquè s'hi ofereixen tot sovint concerts, conferències i visites nocturnes.

Ja a fora, la platja ens reclama un xic d'atenció també quan no és època de bany. Feu un passeig xino-xano escoltant les ones, i enyoreu una mica, si així ho voleu, l'estiu que encara queda lluny.

Matí dia 3: el refugi animal

Matí dia 3: el refugi animal

Arriba el dia de marxar, però abans de tornar a casa, i sobretot si aneu amb canalla, us recomanem acostar-vos al Pla de Mar, on hi trobareu el centre La Bassa, un refugi que acull animals rescatats o abandonats, alguns dels quals ja viuran aquí per sempre, mentre que d'altres esperen trobar ben aviat una nova llar. L'associació que gestiona La Bassa explica que aquests animals mai són venuts, canviats, usats ni per al seu consum ni explotació, ni tampoc per a experiments científics. En les instal·lacions hi veureu conills, cavalls, gossos, tortugues, gallines, cignes... i hi podreu fer una visita amb guia per tal de conèixer millor el funcionament de La Bassa i també alguns aspecte del món animal.

Casa Museu Àngel Guimerà
 • Museus i institucions

Visita a la casa en la que Àngel Guimerà, autor d’obres tan cèlebres i representades com Terra Baixa o Mar i Cel, va iniciar la seva activitat poètica, per triomfar anys més tard en el món teatral com a dramaturg.

Fundació Apel·les Fenosa
 • Llocs d'interès

Ubicada a la residència i estudi d’estiu de l’artista, un edifici del segle XVI restaurat i amb un bell jardí mediterrani, al museu de la Fundació s’hi mostra una important col·lecció d’escultures originals en terracota i en guix, així com una selecció de bronzes monumentals.

Publicitat
Museu Pau Casals
 • Museus i institucions
 • Història

La casa prop del mar en què el músic Pau Casals descansava de les seves gires és avui un museu on poder conèixer a fons la trajectòria del mestre, a més a més de poder passejar pels jardins, la galeria d'escultures o la sala de música d'aquest edifici reformat per l'arquitecte Antoni Puig i Gairalt als anys 30 del segle passat.

Casa nadiua de Pau Casals
 • Llocs d'interès
 • Llocs i edificis històrics

Al centre del Vendrell es pot visitar la casa on va néixer i viure al llarg de la seva infància i joventut el músic Pau Casals. És una casa humil amb mobiliari de finals del segle XIX i principis del XX i, a través de la visita guiada, coneixerem la part humana del violoncel·lista, els seus orígens però també com es va rebre al seu municipi la notícia de la seva mort.

Publicitat
Museu Deu
 • Museus i institucions
 • Art i disseny

Una de les col·leccions d'art més importants que es poden visitar al nostre país, gràcies a la donació del notari Antoni Deu. És excepcional la sala de les catifes, a la planta baixa, però també les dues plantes superiors tenen peces de gran valor, tant de pintura com d'escultura, i elements d'orfebreria i de vidre bufat.

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat