Bicentenari Festa Major de Gràcia
© Josep Barrillón Paradell

Festa Major de Gràcia 2017: Bicentenari, activitats destacades

La Festa Major de Gràcia es vesteix de gala per celebrar un bicentenari florit d’activitats especials d’aniversari

Manuel Pérez
Publicitat

L'origen de la història es remunta a principis del segle XIX. En la frontera de l’Antic Règim, les noves ciutats i pobles comencen a desenvolupar una identitat pròpia en què la festa es tenyeix d’esperit popular i vocació col·lectiva. 200 anys després, la Festa Major de Gràcia ha esdevingut un exemple d’entrega veïnal i esforç compartit. Esteu tots convidats a gaudir dels actes especials que commemoren dos segles d’existència de la celebració més carismàtica de l’agost barceloní.

L'envelat

Un procés participatiu ha donat forma a les més de 400 activitats que guarniran el bicentenari. La participació és un dels eixos del programa especial que fa memòria per projectar-se des del passat cap al futur. El centre neuràlgic de la commemoració serà un gran envelat instal·lat als jardinets de Gràcia que va obrir les seves portes al maig. La construcció efímera recrea una sala de ball tradicional del segle XIX, amb tots els seus elements característics. S’omplirà d’exposicions, conferències, música, ball... Trobareu molta festa a l’autèntic 'hub' del bicentenari gracienc.

Guarniments especials

Sí, enguany també hi haurà la mateixa expectació per saber si el multipremiat Verdi serà el guanyador o altres carrers engalanats li podran treure l’honor. A la llista de vies transformades de sempre, s’hi afegirà un participant especial, el carrer Gran, que anirà del pla de Salmerón fins a Fontana, guarnit amb 56 tires de banderes. Amb la recuperació d’aquest element decoratiu, aquest carrer serà un altre emblema del bicentenari on podrem veure el treball de diferents escoles de disseny com la Massana i l’IED. La resta de penons sortiran dels tallers 'Engracia’t' que ja han visitat més de 3.500 alumnes del barri. Caldrà afegir-lo a la vostra ruta d’indrets a visitar.

Publicitat

De les arrels a l'enramat

Gràcia excava el seu passat a la recerca de les arrels de la festa, els guarniments vegetals i florals que els veïns col·locaven als seus carrers en les festes majors del 1800. El carrer Francisco Giner s’omplirà de fullatge, brancam i garlandes de boix, un autèntic viatge visual i olfactiu obra dels enramadors de Sallent (Bages), una de les poques poblacions que encara conserven aquesta tècnica ancestral quasi desapareguda.

Festa i ball

Dos dels indrets més carismàtics de la vila de Gràcia hi posaran les notes del record amb diverses vetllades que ens transportaran a dos moments musicals que han marcat les festes del segle XX. Per una banda, el moviment ie-ie dels 60 estarà representat a la plaça del Diamant per mitjà de grups mítics com Els Sirex i Els Mustang (dj. 17). La Nova Cançó també tindrà el seu protagonisme a la vetllada dels 70 de la plaça del Sol (dc. 16). Hi actuaran Francesc 'Quico' Pi de la Serra i el Grup Coses & Cobla Sant Jordi. Dos-cents anys de festes ens contemplen, i per molts segles més!

Més opcions

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat